Átrajzolt a jegyző jobboldali körzeteket

2006.02.01. 17:13

A választásokat drasztikusan befolyásoló döntést hozott a tizenhatodik kerületi jegyző - állítja egy helyi fideszes önkormányzati képviselő, aki szerint a változások az MSZP-nek kedveznek. Az [origo]-hoz eljuttatott nyilatkozat szerint az MSZP-n kívül minden helyi párt ellenzi a döntést. A jegyző és az MSZP helyi elnöke visszautasítják a vádakat.

Kovács Péter tizenhatodik kerületi fideszes képviselő azt állítja: arányosítás címén indokolatlanul helyezett más önkormányzati választókörzetbe tizenkétezer szavazót a helyi jegyző. Így a választók "nem tudnak majd jól bevált képviselőjükre szavazni". A döntés a helyi MSZP érdeke - mondta az [origo]-nak Kovács. Az intézkedés ellen tiltakozik a Fidesz mellett az SZDSZ, az MDF, a Munkáspárt, a MIÉP, a Jobbik, valamint a Függetlenek XVI. kerületi Egylete is, és arra kérik a jegyzőt, csak annyira változtassa meg a választókörzetek határait, amennyire feltétlenül szükséges.

Az erről szóló nyilatkozatot "egyedül az MSZP helyi elnöke nem írta alá" - közölte Kovács Péter. "A tizenhatodik kerület az egyetlen pesti kerület, ahol a 2002-es önkormányzati választáson az egyéni körzetek felében a jobboldal nyert, most ezek a körzetek feldarabolásra kerültek" - áll Kovács közleményében. A tiltakozók szerint az intézkedés figyelmen kívül hagyja a választási eljárásról szóló törvényt, mert nem alkalmazkodik a kerület történelmi, földrajzi sajátosságaihoz.

Kovács szerint van olyan körzet, amelyet a jegyző "megszüntetett és máshol hozott létre", vagy "teljesen felesleges lakosságcserét hajtott végre". "Sashalom egyik tradicionálisan jobboldali körzetét például négyfelé bontotta, hozzácsatolva a legnagyobb kerületi lakótelepet. Árpádföld egy részét Cinkotához csatolta" - állítja Kovács.

A jegyző és az MSZP-s elnök visszautasítja a vádakat

A helyi MSZP elnöke, Molnár Gyula azt közölte: az eljárást törvényesnek tartják. "A nyilatkozatot aláíró szervezetek vagy nem ismerik a törvényt, vagy félreértelmezik" - tette hozzá. Hőrich Ferenc, az intézkedést hozó kerületi jegyző szerint a korábbi szabályozás aránytalan volt, mert sértette a választópolgárok egyenlő választójogát. A korábbi elosztás szerinte "a választók számának nagyfokú aránytalanságai miatt nem felelt meg a törvénynek".

"A választókerületek kialakításával kapcsolatos jogorvoslatokra a választási eljárásról szóló törvény szerint a megfelelő fórumhoz lehet jogorvoslatért folyamodni" - olvasható Hőrich Ferenc közleményében.

KAPCSOLÓDÓ CIKK