Hiller István

2006.03.01. 11:30

Papíron ugyan Hiller István a vezérek közé tartozik, valójában azonban hiába övé az elnöki poszt, Gyurcsány Ferenc szavának - jelen állás szerint mindenképp - nagyobb súlya van, mint az övének.

Ettől függetlenül Hillernek nem lehet oka a panaszra, úgy emelkedett a pártvezetői székbe, hogy pár éve még alig ismerte valaki. Politikai karrierjének az adott lendületet, hogy 2000-ben bekerült az országos elnökségbe, 2002-ben pedig Soroksár képviselőjeként a parlamentbe. Innentől üstökösként ível a pályája: az Oktatási Minisztérium politikai államtitkárából egy évvel később kulturális miniszter lett, 2004-ben pedig pártelnök, s 2005 óta főállásban foglalkozik a pártépítéssel.

Hiller István soproni polgári családban nőtt fel, második anyanyelve a német. Történelem-latin szakon végzett 1988-ban az ELTE-n, 1996-ban PhD-fokozatot szerzett, diplomácia-történelmet tanított az egyetemen, ahol 1999-ben az év oktatójának választották. A német és a latin mellett beszél ógörögül, olaszul és angolul, diákjai és két kamasz fia mellett, a szocialista párt vezetőségét is gyakran szórakoztatja vicces történelmi "tanmesékkel", például a rómaiak és a gallok háborújáról. Szereti a krémest, és örökbe fogadott egy majmot az Állatkertben.

A szocialista párt elnöke egy telefonfülkében lett az MSZP alapító tagja 1989-ben: Bécsben volt, amikor tudomást szerzett az itthon zajló eseményekről, ezért átvonatozott a határon, és felhívta a párt központját, hogy belép. Az V. kerületi elnökségi szervezetben kezdett, majd választmányi tag, később alelnök lett. A párt "nagy örege" Vitányi Iván, a Szociáldemokrata Platform vezetője vette szárnyai alá.

Éveken át beszélt a párt megújításának szükségességéről, a szociáldemokráciáról, s ebben partnerre talált Gyurcsány Ferencben. Hasonlataik miatt úgy emlegették őket, mint az MSZP autószerelői, akik egy tandemen tekernek. Hiller István nevéhez fűződik az Új magyar szociáldemokrácia, az MSZP programja, amely a 2006-os választási program egyik alapja is. Pártelnöki kampányában nagy figyelmet fordított a szocialisták szimbólumaira, különösen a "rossz emlékű Köztársaság téri székházra". Hiller István azt mondta: a 2006-os választási kampányt már egy új, modern székházból irányítják, de ebből nagy valószínűséggel már nem lesz semmi, miután a költözést 2005 őszére ígérték.

A gyakorlatban, szocialista vélemények szerint Gyurcsány Ferenc irányítja a pártot. Elnöki regnálása idejére esett a Vas megyei fiktív tagok ügye, s az államfőválasztás kudarca. A képviselőjelölt-állítás azonban sikeresen lezajlott az MSZP-ben, amely így már hónapok óta a személyi ügyek helyett, már csak a kampányra koncentrál. Hiller István csapatjátékosnak bizonyult: elfogadta, hogy a Köztársaság téren a miniszterelnök emberei egyre nagyobb szerephez jutnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK