A pártok jelentős részben már mozgósították táborukat, és a választók közül ennyien még sosem nyilvánították ki a politikai szimpátiájukat - derült ki a Gallup januári felméréséből. A közvélemény-kutatónál kicsivel vezet a Fidesz, ám az MSZP eddig több bizonytalant nyert meg magának, mint a vezető ellenzéki párt. Az adatfelvétel a kormányfő és a Fidesz-elnök évértékelője előtt készült.

A kampánykezdet tudatosulásával párhuzamosan meredeken emelkedett az érdeklődés a politika és a választások iránt -jelentette a Gallup. A teljes népességből évek óta példátlanul sokan nyilvánították ki pártpreferenciájukat. Közel minden hetedik megkérdezett (69%) nyilatkozott arról, melyik pártot támogatja.

A teljes népességben a Fidesz (32%) továbbra is vezet az MSZP (29%) előtt, de a különbség a múlt havihoz képest kisebb, most mindössze 3 százalékpontos. A Gallup felmérése szerint a mozgósítás a szocialistáknak eddig jobban sikerült: az MSZP tábora öt százalékponttal, a Fideszé csak eggyel bővült.

A nagyok versenyének vesztesei az MDF és az SZDSZ: e két párt a Gallup szerint képtelen elmozdulni a teljes lakosság körében mért kettő, illetve három százalékról. A határozott pártszimpátiájúak és a biztos szavazók körében folytatott vizsgálatok is inkább arra utalnak, hogy 2006-tól kétpárti parlamentre számíthatunk.

Noha egy hónap alatt tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik biztosan elmennek szavazni (62%), negyedük nem árulta el, hogy kire voksol majd - így a versengés nemcsak az MSZP és a Fidesz között kiélezett, hanem a kis pártoknál is a parlamentbe jutásért.

A miniszterelnök munkájának megítélése a Gallup szerint javult: ennyien még sosem mondták (46%), hogy Gyurcsány Ferenc jól végzi feladatát.  Először történt meg, hogy a válaszadók többsége inkább pozitívan értékelte a miniszterelnök teljesítményét. Csökkent azok aránya is 61-ről 56%-ra, akik úgy látják, hogy az országban a dolgok inkább rossz irányban mennek