Megszüntették a nyomozást Puch és Baja ellen a brókerügyben

2006.02.01. 19:42

Megszüntette a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozást, amit a brókerügyben vesztegetés miatt rendeltek el Puch László és Baja Ferenc szocialista országgyűlési képviselők szerepének tisztázására. Előzőleg Kulcsár Attila egyik vallomásában azt állította, hogy segítették őt a sikkasztásban, ezért több tízmillió forintot kaptak. Az ügyészség szerint nem bizonyítható Kulcsár Attila állítása, ezért megszüntették a nyomozást - hangzott el a TV2 Tények című hírműsorában szerdán.

Fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által elkövetett vesztegetés miatt 2004. december 2-án rendelt el nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH), a Központi Nyomozó Főügyészség jogelődje, mert Kulcsár Attila gyanúsítotti kihallgatása során Puch László országgyűlési képviselőt is érintő, bűncselekmények gyanúját keltő nyilatkozatokat tett.

Kulcsár Attila vallomása szerint 2002 őszén Mészáros János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) akkori igazgatósági tagja kereste meg őt azzal, hogy a Hungexpo Rt.-nek van eladó, mintegy 40 százalékos részvénycsomagja, amelyet ha a Britton-csoport egy svájci cégtől megvásárol, akkor azokat a szintén részvényes MFB elővásárlási jogával élve magasabb vételáron felvásárolja majd a Brittontól. Kulcsár Attila szerint Mészáros János közvetített közte és Puch László között, majd Kulcsár Attila és Puch László személyesen beszélték meg a részvényfelvásárlás módját. A svájci cég kivásárlása mintegy 180-200 millió forint értékben megtörtént, majd 10-15 százalék haszonnal adták tovább a megvásárolt részvénycsomagot az MFB-nek. A részvénycseréből származó bevételt két részre osztották, amelyből az egyik rész a Britton-csoporté lett, míg a másik részen Mészáros János és Puch László osztozott.

A K&H Bank brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt egykori üzletágvezetője egy másik vallomása szerint 2002 nyarán kereste meg őt Puch László és Mészáros János azzal, hogy tudnak neki segíteni a Prudent Invest Rt. megszerzésében. Puch László - Kulcsár Attila vallomása szerint - az ügyintézésért 20 millió forintot kért előre, a privatizációt csak 2003 elejére ígérte, de az végül elmaradt. Puch László cserébe egy 14 millió forint értékű személygépkocsit kapott, a maradék hatmillió forintot készpénzben küldte el Kulcsár Attila.

Szintén 2004. december 2-án rendelt el nyomozást a KÜNYH, miután Kulcsár Attila gyanúsítotti kihallgatása során Baja Ferenc országgyűlési képviselő, az elektronikus kormányzásért felelős kormánymegbízott, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára nevét összefüggésbe hozta egy vesztegetéssel.

Kulcsár Attila állítása szerint a Synergon Rt. vezérigazgatója megkereste őt a cég kormányzati megrendelései érdekében, Kulcsár pedig felvette a kapcsolatot az általa már korábban ismert Baja Ferenccel, aki az egykori üzletágvezető állítása szerint a segítségért cserébe az állami megrendelések értékének 10 százalékát kérte magának.

A Fővárosi Főügyészség tavaly augusztus 24-én nyújtotta be a vádiratot a Fővárosi Bírósághoz Kulcsár Attila és húsz társa ügyében sikkasztás, pénzmosás, vesztegetés, orgazdaság és bűnpártolás miatt.

A Fővárosi Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Frech Ágnes két nappal később egy televíziós műsorban úgy nyilatkozott: "Azt gondolom, hogy körülbelül jövő tavasszal meg lehet kezdeni az első tárgyalást. (...) Első körben én ezt egy két évig tartó, első fokon befejezhető ügynek vélem, feltételezve, hogy a felek megjelennek" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK