Elnézőbbek Szabó Istvánnal szemben azok, akik látták a filmjeit, az emberek többségét pedig egyáltalán nem foglalkoztatja, ki volt besúgó az előző rendszerben - derült ki a HVG megbízásából készített közvéleménykutatásból.

Szabó István filmrendező ügynökmúltjának nyilvánosságra kerülése után a HVG megbízta a Mediánt, hogy készítsen közvéleménykutatást a témában. A január 30-án, 600 fő telefonos megkérdezésével végzett vizsgálat szerint az emberek felét egyáltalán nem érdekli, kiket szerveztek be ügynöknek az előző rendszerben, és további 33 százalék állítja, hogy nem különösebben érdekli, ki tartozott a besúgók közé. A megkérdezettek felének nem befolyásolja a véleményét, ha valaki lelepleződik.

Szabó Istváné után leginkább Medgyessy Péter és Vikidál Gyula ügynökmúltját jegyezték meg az emberek, akiknek csak egyhatoda ítéli el egyértelműen a beszervezetteket. Egyharmaduk szerint az ítélkezéshez a körülmények ismeretére is szükség van.

A legtöbben azt ismerik el enyhítő körülményként, ha valakit súlyos fenyegetéssel kényszerítettek arra, hogy jelentéseket írjon, de az emberek azokkal szemben is megbocsátóbbak, akik önként hozzák nyilvánosságra ügynökmúltjukat.

A megkérdezettek kétharmadához eljutott a Szabó István ügynökmúltjáról szóló információ. Ebből a csoportból csak minden negyedik ember mondta, hogy csalódott a filmrendezőben, 71 százalékuk  véleményét nem befolyásolta a nyilvánosságra került titok - minél több Szabó-filmet látott valaki, annál kevésbé.

Az emberek 70 százaléka állította, hogy már korábban is hallott Szabó Istvánról, igaz, valamelyik filmjének a címét már csak a megkérdezettek fele tudta megnevezni. 43 százalékuk látta is valamelyik alkotást, többnyire az Oscar-díjas Mephistót.