Kevésnek tartják a két párt csodaszerét

2006.02.03. 12:07

A két nagy párt előállt egy-egy javaslattal, amellyel szerintük varázsütésre növelni lehetne a munkahelyek számát. A Fidesz a tb-járulék csökkentésére esküszik, az MSZP az uniós pénzekből véghezvitt vállalkozás-fejlesztésben látja a munkanélküliség problémájának megoldását. Az [origo] által megkérdezett szakértők azonban önmagában kevésnek tartják mindkét javaslatot, és óvnak a munkahely-teremtésre vonatkozó ígéretektől.

"Nincs más választásunk" - mondta évértékelő beszédében Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, miután megígérte: ha pártja alakít kormányt, július elsején, a jelenlegi 29-ről 19 százalékra csökkentik a tb-járulék mértékét.

"Nem támogatok olyan politikát, amely radikális adó- és járulék-csökkentéssel fenyegeti a szociális biztonságot. Én a radikalizmust, a felforgatást hibának látom. Veszélyes hibának" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök parlamenti évértékelésén.

Orbán szerint viszont a járulék-csökkentéssel egyértelműen növelni lehet a munkahelyek számát, így nem az a kérdés, hogy "képesek vagyunk-e ezt megtenni, hanem az a kérdés, hogy van-e egyetlen érv is, ami azt mondja, hogy ne tegyük ezt meg?"

A kormányoldal erre persze azt mondja, ellenérvekből nincs hiány. Az "átgondolatlannak és felelőtlennek" nevezett javaslat várható következményei szerintük a következők lesznek: "mínusz négy havi nyugdíj", "mínusz egészségügyi finanszírozás", "mínusz családi pótlék". Gyurcsány szerint a vállalkozások fejlesztésére és így munkahely-teremtésre évente, mintegy 1000 milliárd forintos uniós forrás áll rendelkezésre. A támogatáshoz való hozzájutást egy új intézmény, a Magyar Vállalkozások Bankja segítené, amely a tervek szerint februártól egyesítené az eddig szétszórtan, nem összehangoltan működő szerveket.

Orbán eközben arra hivatkozik, hogy amikor ők voltak hatalmon, 1998 és 2002 között, akkor a tb-járulék csökkentésével egyszer már elérték, hogy növekedjen a munkahelyek száma, és ezt a receptet alkalmaznák most is.

"Készpénz vagy lehetőség"

"Az egyik készpénz, a másik pedig egy lehetőség" - mondta az [origo]-nak Szűcs Ervin, a Weber Shandwich nevű, 20-22 főt foglalkoztató kommunikációs tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Vállalata egyike volt azoknak, amelyeket megkerestünk, hogy szondázzuk a pártok javaslatait. Szűcs szerint a Fidesz koncepciója egyszerűbb, és egy vállalat számára sokkal kézzelfoghatóbb, mint az MSZP-é, mivel a pályázati pénzeket vagy elnyeri, vagy nem nyeri el a cég. "A tb-járulék csökkentése mindenképpen ösztönözné nálunk a munkaerőfelvételt, sőt valószínűleg béremelést is jelentene" - fogalmazott az igazgató.

Az egyik multinacionális üdítőital-gyártó cég is úgy nyilatkozott az [origo]-nak, hogy a járulékcsökkentés biztosan segítené a munkahelyteremtést, mivel akkor kisebbek lennének a cég kiadásai.

Akad azonban olyan vállalat is, ahol csupán a csökkentés miatt, még nem tárulnának ki az ajtók az állást keresők előtt. "A tb- járulékcsökkentés jelentős segítség volna versenyképességünk megőrzése érdekében, a nemzetközi piacon, azonban jelen struktúránkban, a munkahelyek számát közvetlenül nem befolyásolná társaságunknál" - tudtuk meg a Pick Rt. gazdasági igazgatójától, Fülöp Attilától.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK