Kitört a plakátháború a fővárosban, az utóbbi napokban ellepték az utcákat a másik oldal mulasztásait felsoroló politikai hirdetések. A Fidesz plakátjain azt állítja: rosszabbul élünk, mint négy éve. Az MSZP "Orbán mínusz" kampánya pedig azt veszi sorra, milyen ígéreteit nem teljesítette a Fidesz. Több, plakátokon olvasható adat félrevezető.

A két nagy párt egymást kezdte el ellenőrizni plakátjaik tanúsága szerint. A Fidesz plakátjain azt állítja: rosszabbul élünk, mint négy éve. Négy állítással támasztja alá mindezt az ellenzék: 400 ezer munkanélküli él az országban, 70 százalékkal kevesebben kaptak támogatott lakáshitelt, 109 százalékkal drágultak négy év alatt a szívgyógyszerek, és 67 százalékkal kerül többe a gáz.

Több állítás is félrevezető, illetve csúsztató. A gázárral kapcsolatban a plakáton azt állítja az ellenzék, hogy 67 százalékos volt a drágulás. A földgáz árát rengeteg szabály határozza meg, és jelentősen eltérnek a lakossági és a nagyfogyasztói tarifák. A lakossági, kedvezményes, áfával növelt árakat vizsgálva: 2002-ben egy köbméter gáz ára 40,5 forint volt, most, 2006-ban 49,6 forint. Az emelkedés mértéke tehát négy év alatt mintegy 22 százalék. Más kérdés, hogy a Fidesz a hasonló témájú újsághirdetéseiben már valamelyest pontosít, és jelzi, hogy a 3000 köbméter feletti fogyasztókra gondol a 67 százalékos áremelésnél.

Fideszes politikusok azt állítják, hogy kormányzásuk alatt a támogatott lakáshiteleket mintegy 270 ezren vették igénybe. 2003-tól mostanáig a kormánypárti politikusok közlése szerint ez a szám 130 ezer, vagyis - ha hihetünk mindkét oldal politikusainak - az előző szám 48 százaléka.

A munkanélküliséggel kapcsolatban azonban nem túlzott plakátjain a Fidesz: a KSH legfrissebb, 2005. október-decemberi jelentése szerint az aktív és passzív munkanélküliek száma összesen 424 200 fő volt.

A gyógyszerekkel kapcsolatban a fideszes plakátokon csak annyi olvasható, hogy 109 százalékkal emelkedtek a szívgyógyszerek négy év alatt, az nem derül ki, hogy ez melyik készítményekre vonatkozó adat. A Fidesz egy pénteki közleményében már másképp fogalmaz, és azt írja, hogy "van olyan" szívgyógyszer, amelyik négy év alatt ennyivel került többe.

Az MSZP "Orbán mínusz" kampánya pedig azt veszi sorra, milyen ígéreteit nem teljesítette a Fidesz-kormány 1998 és 2002 között. E szerint például csak 7 kilométer autópályát adtak át, nulla forinttal emelték négy év alatt a családi pótlékot.

Ezek is részben félrevezető adatok. Valójában 1998 őszén, már Orbánék alatt adták át az M3-as 44 kilométeres Füzesabonyig érő szakaszát, igaz, az építkezés még a Horn-kormány idején indult. Emellett a 2002-es választások két fordulója között avatták az M7-es 20 kilométeres, Balatonaliga és Zamárdi közötti, addig autóútnak minősült szakaszát.

Igaz viszont az MSZP azon állítása, hogy nem emelte a családi pótlékot a Fidesz. Az Orbán-kormány azért döntött így, mert nem a családi pótlékot tartotta a családtámogatás legjobb eszközének, ezért adókedvezményt adott a gyerekek után.

Komáromi Gergely