Európai média létrehozását javasolta Sólyom

2006.02.04. 20:14

Európai média felállítását javasolta Sólyom László államfő Drezdában. A köztársasági elnök nem részletezte, hogy miként képzeli el az európai médiát, de szerinte az európai politikai egységfolyamatot erősítendő intézmény lehetne az európai média.

Európai média felállítását javasolta Sólyom László magyar államfő szombaton Drezdában. A magyar köztársasági elnök a szász tartományi székhelyen hét európai államfő kétnapos eszmecseréjén vesz részt, az államfők Európa hasznáról, azonosságtudatáról és jövőjéről tanácskoznak.

Sólyom László az európai identitásról mondott bevezetőt, és mint a  tanácskozás szünetében elmondta: európai média juttathatná el Brüsszel hangját közvetlenül az emberekhez, a kormányok fölött és azok nélkül. A tanácskozás egyik központi kérdése, hogy miként lehetne csökkenteni a távolságot az EU intézményei és a lakosság között, miként szerezhetne nagyobb legitimációt az Európai Unió.

A magyar államfő konkrétan nem részletezte, hogy miként képzeli el az európai médiát. Kifejtette ugyanakkor, hogy a nemzetállamok kialakulásának korában is a nemzeti egységesedés folyamata megelőzte a politikait, ekkor alakultak a jelképes intézmények, a nemzeti múzeumok, a könyvtárak, ilyen, az európai politikai egységfolyamatot erősítendő intézmény lehetne az európai média.
Horst Köhler német államfő meghívásának Sólyom László magyar, Tarja Halonen finn, Vaira Vike-Freiberga lett, Heinz Fischer osztrák, Carlo Azeglio Ciampi olasz elnök, valamint Jorge Sampaio távozó portugál elnök tett eleget.

Az európai elnökök találkozója portugál kezdeményezésre nyúlik vissza, akkor a résztvevők egy része még nem EU-tagországot képviselt. Portugália után Finnország rendezte meg a találkozót, most Németország a vendéglátó.