Választási körlevelet adott ki Gyulay Endre püspök

2006.02.04. 9:29

Körlevelet adott ki a választásokra vonatkozó tanácsokkal Gyulay Endre szeged-csanádi püspök. A körlevelet az egyházmegye minden szentmiséjén felolvassák vasárnap. A püspök körlevelében nem áll ki egy párt mellett sem, pusztán az általa fontosnak ítélt irányelveket ismerteti.

Körlevélben kívánja segíteni a választásban híveit Gyulay Endre püspök, akinek üzenetét vasárnap a szeged-csanádi egyházmegye minden szentmiséjén felolvassák. A Körlevél a választások elé című írásában a megyéspüspök hangsúlyozza: nem szeretne egyetlen párt mellett sem kiállni, csupán a híveknek kíván segítségére lenni abban, milyen szempontok szerint kellene kiválasztani az alkalmas személyeket. Arra kéri a híveit, mindnyájan adják le voksukat, de átgondoltan, felelősséggel tegyék ezt.

A püspök tíz pontban foglalta össze azokat az irányelveket, melyeket a híveknek szem előtt kell tartaniuk. Írásában kitér az élet mindenkori védelemére, amely szerinte az embrió tiszteletét, a bér-anyaság, a klónozás és az eutanázia elutasítását jelenti. Gyulay Endre a körlevélben fontosnak tekinti a család szerepét, a közbiztonság védelmét és a korrupció elleni harcot. Kiemeli a szociális igazságosság szempontját, amely szerint a társadalom peremére szorultaknak munkaalkalmat kell biztosítani, s anyagi támogatást kell nyújtani. Meg kell állítani a társadalom kettészakadását, a polgári réteg elszegényesedését.

Az állami és egyházi iskolákat egyenlő normatív támogatás illeti meg, hiszen a keresztények éppen úgy adófizető polgárok, mint a nem hívők - áll a körlevélben. A püspök úgy véli, a bevándorlókkal kapcsolatban a társadalomnak befogadó, nyitott magatartást kell tanúsítani, ugyanakkor védeni kell a többségi nemzet érdekeit is.

A környezetvédelemmel foglalkozva kijelenti: szembe kell szállni azzal a növekvő veszéllyel, amely szétrombolással fenyegeti az élet természetes feltételeit. A püspök szól az egészségügy stabilizálásáról, rendbetételéről is. A betegségek megelőzése, a betegek lelkiismeretes ellátása egyaránt megvalósítandó feladat - írja körlevelében Gyulay Endre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK