A hazai muszlimok is tiltakoznak a gúnyrajzok miatt

2006.02.05. 15:11

Két hazai iszlám egyház is arra kérte a kormányt, hogy határolódjon el a muzulmánokat sértő sajtókampánytól. Ellenkező esetben azzal fenyegetnekk, hogy a magyar áruk bojkottjára szólítanak fel. A muszlim országokban hatalmas botrányt keltett dán Mohamedes karikatúrákat néhány hazai lap is megjelentette.

A Magyarországi Muszlimok Egyháza és az Iszlám Egyház arra kéri a magyar kormányt: határolódjon el az iszlám vallást és a muszlimokat sértő sajtókampánytól. Azt kérjük, hogy a kormány "ítélje el és határolódjon el ettől a sajtókampánytól, gyakoroljon nyomást a kampányhoz csatlakozó magyarországi sajtóorgánumokra e globális válság megoldása érdekében" - áll a két vallás által kiadott közleményben.

A hazai muzulmánok szerint, ha nem történik határozott fellépés, akkor ők is felszólítanak minden muszlimot a sajtókampányban részt vevő országok termékeinek és szolgáltatásainak bojkottjára. Mint közölték, maguk is elvetik a diszkrimináció és az erőszak minden formáját és kiállnak az emberi szabadság mellett, de "ez nem lehet mások megsértésének, megalázásának és bántalmazásának az eszköze".

A muzulmán egyházak arra szólították fel a békeszerető embereket, hogy minden lehetséges békés és törvényes eszközzel lépjenek fel az igazságtalanság és erkölcstelenség erőivel szemben. Magyarországon több tízezerre becsülik a muszlim hívek számát. A két említett egyház mellett működik még a Magyar Iszlám Közösség is.

A nemzetközi botrányt okozó dán Jyllands-Posten Mohamedes karikatúráit néhány hazai lap is megjelentette. A karikatúrák miatt feldühödött muzulmánok támadtak dán és norvég követségekre Indonéziában, Szíriában és Libanonban. Sok muzulmán országban bojkottot hirdettek a dán árukra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK