Ötszázalékos áfát javasol otthonteremtésre a Fidesz

2006.02.05. 14:22

Öt százalékra csökkentené a szociális lakásépítés és a magánlakások felújításának munkadíját a Fidesz. Ezt Orbán Viktor jelentette be vasárnap. Az ellenzéki pártelnök szerint pártja a jövő héten be is nyújtja a parlament elé az erről szóló határozatot.

A Fidesz azt javasolja, hogy az Európai Unió adta lehetőséggel élve Magyarországon a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfája csökkenjen 5 százalékra - jelentette be Orbán Viktor pártelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján. Az Európai Unió nemrégiben hozott döntést arról, hogy bizonyos szolgáltatások áfáját a tagállamok a felső kulcsból a kedvezményes kulcsba vihetik le. Brüsszel arra nyújt lehetőséget, hogy hat szolgáltatási kategóriából - kisebb javítási szolgáltatások, magánlakások felújítása és javítása, ablaktisztítás és takarítás magánháztartásokban, házi gondozói szolgálat, fodrászat, szociális célú lakásépítés - minden tagállam kettőt válasszon, ahol csökkentheti az áfát - emlékeztetett az ellenzéki pártelnök.

A Fidesz a Szabad Európa Központ értékelése, elemzése alapján azt javasolja, hogy a kormány március 31-ig jelentse be az uniónak, hogy a magánlakások felújítása, valamint a szociális lakásépítés esetében a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkentené az áfát, és ezt vezesse is be április 1-től - közölte a Fidesz elnöke. Az áfacsökkentés a kivitelezést, vagyis a munkadíjat érintené. Orbán Viktor összefoglalóan "otthonteremtés plusznak" nevezte a két kategóriát, és közölte, a pártja a jövő héten benyújtja az erről szóló törvénymódosító javaslatot az Országgyűlésnek.

A pártelnök szerint a javaslat célja pártérdekek felett áll. Közölte, reméli, hogy a kormánykoalíció is támogatni fogja a javaslatot, és a parlament ülésszakába még belefér az indítvány tárgyalása. Ha mégsem - folytatta -, akkor a házszabály lehetőséget ad az ülésszak meghosszabbítására.

Orbán Viktor szerint az építőiparban jellemző az áfa-elkerülés, így arra számítanak, hogy az 5 százalékos kulcs "óriási mértékben növeli meg az eddig be nem vallott munkák bevallását". Ugyanakkor az áfacsökkentés, "ha ügyesen csináljuk" 15 százalékos árcsökkentést is jelent majd - közölte. Úgy akarjuk csökkenteni az otthonteremtés költségeit, hogy az ne többletkiadást jelentsen a költségvetésnek, hanem bevételt hozzon - mondta. Szerinte jogilag ugyan arra is van lehetőség, hogy a 15 százalékos kedvezményes kulccsal adózzon ez a két terület, de a Fidesz 5 százalékot javasol.

A politikus úgy vélte, a szociális lakásépítések körét minél szélesebbre kell meghúzni, hasonlóan Csehországhoz, ahol csupán a luxuskategóriás lakások számítanak kivételnek. Szerinte a Fidesz a gazdasági növekedésben látja a magyar gazdaság nehéz helyzetének megoldását, az építőipar pedig ennek legjobb eszköze. Orbán Viktor néhány napon belül ígért pontos számokat arról, hogyan változna az áfa-bevétel a csökkentés nyomán.

Az MSZP szerint ráér még a törvény

Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese a Magyar Köztársaság kormányának és Kovács László EU-biztosnak az elismerését látja Orbán Viktor sajtótájékoztatójában - mivel ők képviselték és érték el az Európai Unióban az ingatlanok esetében a kedvezményes áfa-kulcs használatát, amennyiben az a szociálpolitika részét képezi.

A politikus Hiller Istán pártelnökkel együtt megtartott Elszámolás - 2006 című budapesti sajtótájékozatóján mondta el kérdésre válaszolva véleményét. Szerinte a szocialista párt nyitott más politikai erők, így a Fidesz javaslataira is, de annyiban pontosította a Fidesz elnökének szavait, hogy a nagy élőmunkát igénylő tevékenységek kedvezményes általános forgalmi adója esetében csak bejelentési kötelezettség van az EU felé, így ez még nem igényel törvénymódosítást. Az általános forgalmi adóról szóló törvényt - értelemszerűen - akkor kell módosítani, miután márciusban az EU tudomásul vette a Magyarország által választott két tevékenységet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK