Hétfőtől kézbesítik a kopogtatócédulákat

2006.02.06. 13:41

Hétfőtől péntekig kézbesítik az ajánlószelvényeket a több mint 8 millió választópolgárnak. A pártok nem gyűjthetnek kopogtatócédulákat az egészségügyi, önkormányzati intézményekben, valamint a munkahelyeken. Egy jelöltnek az induláshoz 750 érvényes ajánlószelvényt kell gyűjtenie.

Nem gyűjthető ajánlószelvény egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati intézményben, valamint a munkahelyeken - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője annak kapcsán, hogy a választópolgárok a következő napokban kapják kézhez kopogtatócédulájukat.

Az ajánlószelvényeket hétfőtől péntekig a Magyar Posta vagy a helyi önkormányzatok dolgozói kézbesítik a mintegy 8,1 millió választó postaládájába. Aki február 10-éig nem kapta meg ajánlószelvényét vagy kopogtatócéduláját, annak ezt a helyi jegyzőnél kell jeleznie, illetve kérnie.

Az ajánlás csak akkor érvényes, ha azon szerepel a jelölt és a jelölő szervezet neve (közös jelölésnél mindegyik szervezet neve), az ajánlást tevő választópolgár neve, címe, személyi azonosító száma, valamint saját kezű aláírása. Az ajánlás nem kötelező, szabad elhatározáson alapul.

A képviselőjelöltségért induló személyek csak akkor válnak hivatalos jelöltté, ha legkésőbb március 17-ig 750 érvényes ajánlószelvényt összegyűjtenek és leadnak a választókerületi bizottságokhoz.