Kismamákat, időseket juttatna munkához Gyurcsány

2006.02.06. 15:15

A gyermekes anyák és az 50 év felettiek munkához jutását segítené a kormány azzal, hogy foglalkoztatásuk esetén kevesebb tb-járulékot kellene fizetniük a cégeknek. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be a parlamentben. A Fidesz szerint a javaslatok - részben legalábbis - visszalépést jelentenek a jelenlegi szabályozáshoz képest.

A gyesről és gyedről visszatérők, valamint az 50 évnél idősebb tartósan munkanélküliek elhelyezkedését segítő tb-járulék-csökkentést léptet életbe a kormány - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök napirend előtt a parlamentben. A kormányfő elmondta: a pályakezdők munkába állását segítő tavaly szeptemberben indul Start program után a társadalombiztosítási járulékot a foglalkoztatás első évében 15 százalékra csökkentik a gyesről, gyedről visszatérők esetében is. Ez a Start plusz program.

A Start extra program két részből áll majd: az 50 év feletti tartósan munkanélkülinek állást adó vállalkozónak szintén 15 százalékra csökken a járuléka az első évben, de ha hátrányos helyzetű településen, kistérségben van a munkahely, akkor a teljes összeget elengedik. Információink szerint a járulékcsökkentés júniustól lép hatályba, s 10 milliárd forint feletti összeget jelent, amelyet a kormány reményei szerint ellensúlyoz majd a segélykifizetések csökkenése.

Gyurcsány Ferenc szerint a Fidesz javaslata, mely szerint egységesen 29-ről 19 százalékra csökkentenék a tb-járulékot, felelőtlen, mert veszélyezteti a szociális biztonságot, az ország pénzügyi egyensúlyát és a nyugdíjasokat. Ezen túl számokkal, táblázatokkal illusztrálta, hogy a korábbi járulékcsökkentés a Fidesz állításával szemben nem teremtett több munkahelyet, hanem a foglalkoztatás csökkenésével járt.

Tavaly 100 ezer munkahelyre nem találtak alkalmazottat, sok Magyarországon üzemelő cég a határon túlról hozott munkaerőt, például Komárom-Esztergom megyébe Szlovákiából - mondta a miniszterelnök. Kijelentette: az egységes csökkentés miatt legfeljebb még több dolgozót hoznának külföldről, de valószínűbb, hogy csak a multik profitja növekedne, hiszen a járulékcsökkentéstől nem lenne szükség több bankügyintézőre, villanyóra-leolvasóra vagy postásra. Céltalanul osztogatott pénzek helyett célzottan támogatjuk a legnehezebb helyzetben lévőket, valamint a kis- és középvállalkozókat - hangoztatta Gyurcsány Ferenc.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szerint a most meghirdetett Start Extra program visszalépést jelent a most hatályos szabályozáshoz képest. Áder szerint ugyanis az ez év január 1-től érvényes szabályozás szerint, amennyiben a 250 főnél kisebb létszámmal dolgozó cégek három hónapnál régebben munka nélkül lévő személyt alkalmaznak, nem kell semmiféle tb-járulékot fizetniük, régiós besorolástól és életkortól függetlenül.

Az ellenzéki párt tb-csökkentési javaslatát ért kormányfői bírálatokra reagálva Áder azt javasolta Gyurcsánynak, hogy tanulmányozza alaposan a Fidesz javaslatát. A frakcióvezető szerint az MSZP négy évvel ezelőtti 400 ezer új munkahelyről szóló ígéretével szemben jelenleg 400 ezren vannak munka nélkül, s míg az Orbán-kormány kilencről hat százalékra csökkentette a munkanélküliség arányát, addig ez most hét százalék fölött van. Megjegyezte: a kormány is ötszázalékos járulékcsökkentést ígér hosszú távon, ezek szerint ők is szeretnének kéthavi nyugdíjat elvenni.

A szintén fideszes Deutsch-Für Tamás a kormányfő által bejelentett Start plusz és Start extra programot sajtótájékoztatóján Gyurcsány blöff pluszként emlegette.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a kormányfőnek azt a kérdést tette fel: "Mi akadályozta meg önöket négy évig a hazai piac védelmében, a kis- és középvállalkozók támogatásában?"

Kuncze Gábor azt javasolta a miniszterelnöknek, hogy tanulmányozza alaposan a Fidesz tb-csökkentési javaslatát, de azután sürgősen vesse el. Az SZDSZ elnöke emlékeztetett: az Orbán-kormány csökkentette ugyan a tb-járulékot, de az egészségügyi hozzájárulást a duplájára emelte. Ez, valamint a minimálbér duplájára emelése az alacsony munkabérrel foglalkoztató ágazatokat - textilipar, bőripar, cipőipar - tönkretette - mondta Kuncze, aki szerint a munkahelyek megszűnése fokozatosan erre a ciklusra esett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK