Kovács Lászlóval egyeztetne áfa-ügyben a Fidesz

2006.02.06. 12:49

Kovács László adóügyi biztossal egyeztetne a Fidesz áfacsökkentési javaslatáról, amelyben a lakásfelújítás és lakásépítés áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményezik. Kovács korábban azt mondta, új lakások építése esetén nem kell engedély az EU-tól, az öt évnél idősebb lakások esetében is van lehetőség a csökkentésre, de ehhez már kell az Unió hozzájárulása.

A Fidesz az otthonteremtés áfájának csökkentése ügyében egyeztetést javasol európai parlamenti képviselői és Kovács László, az Európai Bizottság adóügyi biztosa között - közölte Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője. "Fontosnak tartjuk azt, hogy Kovács László megismerje a Fidesz indokait, érveit, és még hatékonyabban tudja képviselni a brüsszeli hatóságoknál ezt a magyar érdeket, ezt a - reméljük, hogy közös - magyar álláspontot" - indokolta a kezdeményezést Varga Mihály.

Varga elmondta azt is: elkészítették és még hétfőn a parlament elé terjesztik törvénymódosító javaslatukat, amelyben a lakásfelújítás és a szociális lakásépítés áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményezik, az Európai Unió döntése alapján. Kifejtette: számításaik szerint maximum 10 milliárd forintos áfabevétel-kiesést jelentene a csökkentés, de az is elképzelhető, hogy nem változik a bevétel.

A Fidesz elnöke, Orbán Viktor vasárnap jelentette be: pártja azt javasolja, hogy a kormány március 31-ig jelentse be az uniónak: a magánlakások felújítása, valamint a szociális lakásépítés esetében akarja a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkenteni az áfát, és ezt vezesse be április 1-jétől.

A kedvezményes áfára azért lehetne áttérni, mert az Európai Unió nemrégiben döntést hozott arról, hogy bizonyos szolgáltatások áfáját a tagállamok a felső kulcsból a kedvezményes kulcsba vihetik le. Brüsszel arra nyújt lehetőséget, hogy hat szolgáltatási kategóriából - kisebb javítási szolgáltatások, magánlakások felújítása és javítása, ablaktisztítás és takarítás magánháztartásokban, házi gondozói szolgálat, fodrászat, szociális célú lakásépítés - minden tagállam kettőt válasszon, ahol csökkentheti az áfát - mondta Orbán.

Kovács László, az adópolitikai és vámügyi európai biztos - korábbbi külügyminiszter, az MSZP volt elnöke - vasárnap az MTI-nek azt mondta: új lakásépítésekre, ha az része a szociálpolitikának, a tagországok csak bejelentési kötelezettséggel tartoznak az Európai Uniónak a kedvezményes áfakulcsra való áttérés érdekében, és semmiféle egyéb engedély nem szükséges. A régi lakások renoválásához viszont a bejelentés mellett európai bizottsági és uniós tanácsi jóváhagyás is kell.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK