Az MSZP január 1-jétől teljesen átalakította családtámogatásokat, mert az Orbán-kormány rendszerét igazságtalannak tartotta. Az SZDSZ csak a rászoruló családokat támogatná juttatásokkal, a Fidesz viszont visszaállítaná a családi adókedvezményt és az MDF is az adókedvezmények rendszerét támogatja. Összeállítás a családtámogatási elképzelésekről.

Mit ígér az MSZP?

A családtámogatási rendszer átalakítását szolgáló, főbb elemek január 1-jén már életbe léptek. Ezek képezik a párt családtámogatási politikájának alapját (részletesen lásd alább). A szocialisták régóta hangoztatott alapelve, hogy "minden gyermek egyformán fontos", tehát vannak alanyi jogon járó juttatások - inkább kapjanak a kevésbé rászorultak is, de biztosan minden gyerekhez eljusson a pénz -, a rászorultakat pedig kiemelten támogatják.

Milyen ellenérvek vannak?

A Fidesz egyszerűen családellenesnek tartja az MSZP politikáját, mert megvonta a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családoktól. Az SZDSZ szerint az alanyi jogon járó támogatások igazságtalanok. Sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc, sem Kóka János gyermekei nem szorulnak rá az állami támogatásra - mondják a liberálisok.

Mit tett ez ügyben, amikor kormányon volt?

A január 1-jén, a Száz lépés program keretében életbe lépett változások között van a családi adókedvezmény megszüntetése egy- és kétgyerekeseknél, valamint a segélyezési rendszer átalakítása. Bevezették a babakötvényt, a rendszeres gyermekvédelmi támogatást beolvasztották a családi pótlékba, aminek következtében a pótlék alanyi jogon járó összege jelentősen megnőtt. Ugyanakkor 2006-ban megszűnt a 13. havi családi pótlék, melyet korábban augusztusban utaltak az iskolakezdés megkönnyítésére.

A rászoruló gyerekek ingyen étkezhetnek és ingyen kapják a tankönyveket is. A Medgyessy-kormány felemelte az anyasági támogatást, és minden "kispapa" egyhetes fizetett szabadságot kap gyermeke születésekor.