A pártok munkahely-teremtési programja a választások egyik kulcstémája. A Fidesz radikális járulékcsökkentést javasol, de a vállalkozói terhek enyhitése, valamilyen formában az összes pártnál megjelenik. Az MSZP a célzott támogatásra, az SZDSZ a képzésre, az MDF pedig a hazai vállalkozások helyzetbe hozására fekteti a hangsúlyt. Összefoglaló a pártok munkahely-teremtési terveiről.

Mit ígér az MSZP?

Az MSZP az uniós források, évi, mintegy ezer milliárd forint Magyarországra érkezésétől és az ennek nyomán elinduló fejlesztésektől várja a gazdaság felpörgését és 200 ezer új munkahely létesülését. Az MSZP eszerint, a foglalkoztatás legalább évi 0,5-1%-os bővülésével számol, különösen az üzleti és személyi szolgáltatásokban, valamint a feldolgozóipar egyes területein.  A vállalkozások könnyen juthatnak kedvezményes hitelhez egy új intézmény, a Magyar Vállalkozások Bankja létrejöttével, amely egyesítené az eddig szétszórtan működő szerveket.

A sajátos élethelyzetben lévőket a párt rugalmas foglalkoztatási formákkal és helybevitt információkkal kívánja segíteni. Az MSZP célzottan enyhítené a vállalkozói tb-terheket. Megígérte a Start-program bővítését, amelyet eredetileg a 25 év - felsőfokú végzettségűek esetében 30 év - alatti pályakezdők foglalkoztatásának támogatására vezettek be. A tb-járulékot most a gyesről, gyedről visszatérők esetében is csökkentik a foglalkoztatás első évében 15 százalékra. Ez a Start plusz program.

A Start extra program két részből áll: az 50 év feletti, tartósan munkanélkülinek állást adó vállalkozónak szintén 15 százalékra csökken a járuléka az első évben, de ha hátrányos helyzetű településen, kistérségben van a munkahely, akkor a teljes összeget elengedik. A járulékcsökkentés, a tervek szerint júniustól lép hatályba, a költségvetési hatása 10 milliárd forint, amelyet a kormány reményei szerint ellensúlyoz majd a segélykifizetések csökkenése.

A programban szerepel a női munkavállalók esélyegyenlőségét szolgáló, jogi garanciák érvényesítése, és a nők részére, speciális foglalkoztatási és átképzési programok indítása.

Az MSZP beépítené a munkaközi szünetet a napi munkaidőbe, a minimálbért képzési kategóriák szerint differenciálják és fokozatosan mérséklik a társadalombiztosítási terheket. Az ígéretek között van a heti munkaidő csökkentése is. Ezen kívül, hosszú távú bérmegállapodást kezdeményeznének a kormány, a munkavállalók és a munkaadók között.

Milyen ellenérvek vannak?

A Fidesz szerint a célzott támogatások rendszere rosszabb helyzetbe hozza az állástalanokat alkalmazni kívánókat, mint amiben voltak. Áder János, a Fidesz frakcióvezetője a Start Extra programmal kapcsolatban elmondta, hogy az érvényes szabályozás szerint régiós besorolástól és életkortól függetlenül, ma nem kell semmiféle tb-járulékot fizetniük azoknak a 250 főnél kisebb létszámmal dolgozó cégeknek az újonnan felvett alkalmazottjuk után, amennyiben három hónapnál régebben munka nélkül lévő személyről van szó.

Egyes elemzők szerint a Start-program bővítésének finanszírozhatósága, valamint az MSZP 100 lépés programjában ígért, 5%-os tb-csökkentés fedezete is kérdéses lehet. 

Mit tett, amikor kormányon volt?

A Medgyessy-Gyurcsány-kormányhoz kötődik a kék könyv, amelynek kiváltása az alkalmi foglalkoztatáshoz biztosít alacsony közterheket  Az általános iskolai végzettséggel nem rendelkező embereknek elindította a Lépj egyet előre!-programot, 4 milliárd forintos keretösszeggel, amely a szakmaszerzést ösztöndíjjal támogatja.

A kormány kampányidőszakra eső bejelentésével döntött a munkabér-biztosítás bevezetéséről. Vagyis, ha egy munkahelyet felszámolnak, a biztosítás alapján, az állam kifizeti a Munka törvénykönyve szerint járó végkielégítést és a munkáltató az államnak fog tartozni.