Nem lép újra koalícióra a liberális párt a szocialistával, ha az MSZP abszolút többséget szerez a választásokon - közölte Kuncze Gábor SZDSZ-elnök a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában szerdán reggel. A pártelnök ugyanakkor egyetért Gyurcsány Ferenc kormányfővel abban, hogy sikeres volt a koalíció.

A 1994 és 1998 között alkalmazott, úgynevezett "Horn-modell" egyszeri és megismételhetetlen jelenség volt; az SZDSZ akkor rendszerváltó pártként, az ország érdekében lépett be az abszolút többséget szerzett MSZP mellé a koalícióba, hogy hitelesítse az országot és a magyar politikát  - közölte Kuncze Gábor szerda reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Hozzátette: "2006-ban ilyen helyzet már nincsen, akinek abszolút többsége van, az egyedül fog kormányozni".

A politikusnak az újságírók feltették a kérdést, hogy a szocialisták vagy a szabad demokraták álláspontját képviseli-e az MSZP és az SZDSZ tíz közös jelöltje a kampányrendezvényeken. Kuncze Gábor kijelentette: "a közös jelölés nem jelenti a pártok programjainak egy személyben történő egyesítését".

Kuncze szerint a közös jelöltek közül az MSZP és az SZDSZ jelöltje is elsősorban a saját pártjának elképzeléseit képviseli majd. A két pártnak az adócsökkentésről vagy az egészségügyi ellátásról megfogalmazott, egymástól markánsan eltérő programpontjaira utalva elmondta: "a különbségeknek nagyon erősen kell látszaniuk, és látszanak is".

Az elmúlt 16 év történelmében ez a koalíciós együttműködés volt a legsikeresebb - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn, miután részt vett a Szabad Demokraták Szövetségének hétfői frakcióülésén. Kuncze Gábor akkor a sajtónak nyilatkozva úgy fogalmazott, a kormánypártok között egyetértés van abban, hogy ha a választók úgy döntenek, és a pártprogramok harmonizálhatóak, akkor folytatják a koalíciós kormányzást.