Zavaros pártügyekről is ír Medgyessy

2006.02.09. 10:35

Medgyessy Péter volt miniszterelnök Polgár a pályán címmel könyvet írt. Hamarosan megjelenő kötetével kapcsolatban az [origo]-nak azt mondta: az írásból kiderül, miket tart a pártok zavaros ügyeinek, de beszámol Kovács Lászlóval és Fodor Gáborral kapcsolatos konfliktusairól, továbbá kémelhárító múltjáról is. Elmondása szerint Gyurcsány Ferenc mellett Veres Jánost, Vadai Ágnest, Molnár Gyulát, Botka Lászlót és Kóka Jánost tartja a baloldalon kiemelkedő politikusnak.

Február 21-én jelenik meg Medgyessy Péter volt miniszterelnök könyve Polgár a pályán címmel. Medgyessy az [origo]-nak azt mondta, könyvében írt az elmúlt évtizedekről, gyerekkoráról, családjáról és arról is, hogy milyen értékrendet képviselt kormányfőként.

Medgyessy Kovács Lászlóval kapcsolatban elárulta: miniszterelnök-jelöltté választásakor még értékeik közel álltak egymáshoz, később azonban érezhető volt, hogy erős ambíciói voltak Kovácsnak a miniszterelnöki posztra. Ez mindig jelen volt későbbi együttműködésünk során - mondta. Kovács László ugyanakkor a Blikknek korábban tagadta, hogy miniszterelnöki ambíciói lettek volna. Ezt azzal is alátámasztotta, hogy a D-209-es ügy kipattanásakor az SZDSZ vezetői megkeresték, hogy vállalja el a miniszterelnökséget, de elhárította a felkérést.

Medgyessy arra a kérdésre, hogy a megbuktatásában szerepet vállaló MSZP elnökségi tagokról mond-e véleményt könyvében, azt válaszolta: nem érzi magát feljogosítva arra, hogy másokról ítéletet mondjon.

Az SZDSZ-szel kapcsolatban úgy fogalmazott a magát liberálisnak is valló Medgyessy: esetenként szétválasztja a szabad demokratákat és a liberalizmust. Hozzátette: voltak konfliktusai az SZDSZ vezetőivel, például Fodor Gáborral, de Kuncze Gáborral nem foglalkozik az írás. (Az, hogy Fodor Gábor nem volt jó viszonyban a volt kormányfővel, közismert: az SZDSZ-es politikus rendszeresen bírálta Medgyessy Pétert, így a ciklus elején a száznapos program osztogatását kifogásolta. Támadta a kormányfőt később is, a szerinte a jogállami liberális alapelvekkel ellentétes lépésekért, így a PSZÁF-fal kapcsolatos salátatörvény, vagy a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos btk-módosítás miatt. Fodor Gábor emellett az elsők között követelte Medgyessy Péter leváltását a kormányválság kipattanásakor.)

Korábban nagy vihart kavart Medgyessy kijelentése, miszerint "az SZDSZ tele van zavaros ügyekkel". Bár könyvében állítólag ezt is részletezi, az [origo]-nak csak annyit mondott, hogy szerinte minden pártnak vannak ilyen ügyei, ez pedig a "farizeus párttörvény" miatt fordulhat elő. Ezért szerinte szakítani kellene a jelenlegi szabályozással és nagyvonalúbb pártfinanszírozásra volna szükség, amit viszont szigorúan kéne ellenőrizni - tette hozzá. Ezt egyébként már régóta hangoztatják minden politikai oldalról, érdemben ugyanakkor senki nem tett érte semmit, a Medgyessy-kormány idején sem.

A D-209-es üggyel kapcsolatban bizottsági meghallgatásának elemeiről is közöl részleteket a szerző. Azt mondta, emellett arról ír, milyen volt a rendszer az akkori fiatalok szemszögéből: a rendszerhez fűződő viszonyáról vall.

Utazó nagyköveti tevékenységéről most készített leltárt, igaz ez a könyvben nem szerepel. Azt mondta, egyik legnagyobb sikerének azt tartja, hogy az Európai Bizottsággal sikeres párbeszédet folytatott a költségvetési reformról, ezzel sokat segített az országnak. Emellett megemlített néhány nagyberuházást is, amelyekhez tevékenysége hozzájárult. Így sikerének tartja, hogy egy indiai szoftvercég települ Magyarországra, és azt is, hogy egy kínai kereskedelmi és logisztikai központ jön létre az országban. Elárulta azt is, hogy a belpolitikából végleg kiszáll, bár utazó nagyköveti tisztségét - ami szerinte nem politikai pozíció - a választások eredményétől függően, lehet, hogy megtartja.

Fotó: Fábián Évi

Arra a kérdésre, hogy szerinte kirobbanó siker a magyar gazdaság vagy válságban az ország, azt mondta: egyik sem igaz. Szerinte Magyarország egy normális gazdaság, 4 százalékos növekedéssel, ami kimagaslóan jó, viszont egyensúlyi problémák vannak. A növekedés pedig csak akkor lehet tartós, ha az egyensúlyi problémákat megoldják - közölte.

A választási ígéretversennyel kapcsolatban azt mondta: nem emlékszik olyan kormányra, amelyik az ígéretei közül annyit teljesített volna, mint az ő kormánya, még akkor is, ha maradtak megvalósulatlanok. Arra a kérdésre, hogy mit fájlal a legjobban, azok közül a tervek közül, amit nem sikerült megvalósítania, a nagy elosztórendszerek reformját - így az egészségügy átalakítását - emelte ki. De dugába dőlt közjogi javaslatait is megemlítette, így a kisebb parlamentet, a közvetlen elnökválasztást és a kétkamarás törvényhozást. Azt mondta, a pártok álságos módon egyeztetnek a kisebb parlamentről, pedig valójában nem is akarnak változtatni - vélte. Sajnálja azt is, hogy az önkormányzatok számát nem tudta csökkenteni, ami hozzájárulhatott volna a bürokrácia csökkentéséhez.

Arra a kérdésre, hogy rosszabbul él-e, mint négy éve, azt válaszolta: négy éve még gazdagabb volt néhány illúzióval, de ma is hisz abban, hogy lehet egy jobb, békésebb, együttműködőbb országot csinálni. Ma nyugodtabb, szabadabb vagyok, több időm marad családomra és a barátokra, többet tudok olvasni, színházba járni, néha még moziba is eljutok, ez kellemes változás - mondta.

A Fidesz által a kampányban megfogalmazott kritikákkal kapcsolatban így vélekedett: "általában azt mondani, hogy rosszabbul élünk, mint négy éve, hiteltelen". Hozzátette: nyilván vannak olyan családok, amelyek valóban rosszabbul élnek. A volt miniszterelnök szerint a Fideszt "balról már csak az árkon keresztül lehet megelőzni". Úgy vélte, az ellenzéki párt kritikái, ígéretei egy erősen baloldali párt képét mutatják, ami nem hiteles négy éves kormányzásuk ismeretében.

Szerinte a Fidesz gazdasági egyensúllyal kapcsolatos kritikái ugyan valósak, de javaslataik még nagyobb egyensúlytalanságot teremtenének. A reformokkal, így például az egészségügy átalakításával kapcsolatos ellenzéki kritika is valós, bár a Fidesz kormányon nem volt reformpárti - tette hozzá. A családpolitikával, nyugdíjakkal kapcsolatban azonban nem állja meg a helyét az ellenzéki bírálat. A volt kormányfő összegzése szerint "itt az ideje, hogy kipróbáljuk, két ciklust kapjon egy koalíció" - mondta Medgyessy, aki szerint ez a gondolat az utca emberében is felvetődik.

Az MSZP-vel kapcsolatban közölte, hogy "végre elindult egy generációváltás a baloldalon". Szerinte a negyveneseknek, sőt, a még ennél is fiatalabbaknak kellene több teret adni. Azt mondta, a mai politikusok közül kiemelkedik Gyurcsány Ferenc mellett Veres János, akiben nagyon bízik, mert higgadt, nyugodt ember. Molnár Gyulát is jó képességű politikusnak tartja, úgyszintén Vadai Ágnest és Botka Lászlót. Kóka Jánosról azt mondta, "emblematikus figura, időnként odamond, időnként krakéler, de sokat dolgozik és felkészült, tehetséges".

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK