Eddig nem kifejezetten pártpolitikusként tevékenykedett, de életpályája és megjelenése alapján, minden adottsága megvan ahhoz, hogy ő legyen az SZDSZ békegalambja. A párthoz nem kötődött túl szorosan a nyilvánosság előtt - bár tagja az Országos Tanácsnak -, ez azonban most megváltozhat, liberális színekben indul ugyanis az országgyűlési választásokon.

Környezetvédelmi miniszterként olyan kormányzati területre került, amely csak elvétve szokott a politikai sárdobálás terepévé válni, így neve nem merült fel botrányokkal, eldurvuló vitákkal kapcsolatban. Emellett, szinte lehetetlen olyan fotót találni róla, amelyen ne mosolyogna, úgyhogy, ha barátságos politikusként akarja eladni magát a választóknak, akkor ezzel vélhetően nem lesz gondja.

Ha gyerekek is szavazhatnának, akkor pedig szinte biztosra vehetné győzelmét. Nyolc éven keresztül - 1994-2003-ig - volt ugyanis a gyerekes családok zarándokhelyének számító, Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója, közben pedig 1997 és 2000 között még az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének alelnöki posztját is betöltötte.

Előtte komoly presztízsű, bár kevésbé izgalmasnak tűnő munkahelyei voltak: 1983 és 1986 között a Magyar Tudományos Akadémián kutatta a környezetpolitikát és a zöld mozgalmakat, később, a kilencvenes évek elején pedig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank környezetvédelmi főszakértőjeként dolgozott.

A Medgyessy-kormányba az állatkertből igazolt át 2003 májusában, és mint akkor elmondta, egyik szeme sírt, a másik nevetett, amikor otthagyta az intézményt. Addig is folyamatos munkakapcsolatban volt a fővárosi politikusokkal, és miniszterként is kijelentette, jó viszonyt akar kialakítani mindegyik párttal.

A környezetvédelmi tárca, az utóbbi nyolc évben hagyományosan azon minisztériumok közé tartozott, ahol viszonylag gyakoriak voltak a vezetőváltások, Persányinak azonban sikerült megőriznie posztját Medgyessy bukása után is. Igaz, ő mindig is szabad demokrata miniszterként volt számon tartva, és az egyik januári pártrendezvényen, Kuncze Gábor SZDSZ-elnök, a többi liberális miniszterhez hasonlóan, őt is olyan "államférfinak" nevezte, aki - szintén a többi SZDSZ-es miniszterrel együtt - a "méltatlan támadások kereszttüzében" is kiváló teljesítményt nyújtott.

Persányinak talán kevesebb támadás jutott a többiekhez képest, de azért az ellenzék őt sem kímélte. Igaz, még a leghangosabb ügyek, például a gyapjas lepkék által okozott károk enyhítése vagy a balatoni horgászok helyzete, már csak témájuk miatt sem voltak alkalmasak arra, hogy felkorbácsolják az indulatokat. Néhány éve ugyan országos téma volt a Balaton csökkenő vízszintjének kérdése, ez azonban azóta mesterséges beavatkozás nélkül is rendeződött.

A környezetvédelmi miniszter egyébként épp a Balaton közelében fekvő Keszthelyen indul az országgyűlési képviselőségért. Egyik ellenfele, a négy évvel ezelőtt magabiztos győzelmet arató, fideszes Manninger Jenő lesz, aki félig-meddig kollégája is, az Orbán-kormány alatt ugyanis a vízügyekért is felelős minisztérium államtitkára volt.