A környezetszennyezéstől és az autóbalesetektől tartanak legjobban az Európai Unió polgárai - derítette ki az Eurobarometer. A felmérés elsősorban az élelmiszer-biztonsággal foglalkozott. Szinte az összes tagállam lakóit jobban érdekli, hogy mennyira hízlaló egy étel, mint a magyarokat, az átlagosnál jobban aggódunk viszont az esetleges allergiás reakciók és az élelmiszerekbe kerülő rovarirtószer miatt.

Az Eurobarométer 2005 szeptembere és októbere között végzett közvéleménykutatása azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az Európai Unió polgárai a kockázatokhoz, különösen az élelmiszerekkel kapcsolatos veszélyekhez. Amikor megadott lehetőségek közül kellett kiválasztani azt a kockázati tényezőt, amelyet a megkérdezett, saját magára nézve legveszélyesebbnek tart, a legtöbben a környezetszennyezést és az autóbaleseteket karikázták be. A harmadik legnagyobb veszélyforrásként az élelmiszereket jelölték meg. Az emberek 40 százaléka tart attól, hogy kockára teheti az egészségét azzal, amit megeszik.

Ennek ellenére az étel fogalmához alapvetően pozitív képzetek kapcsolódnak. A többség elsőként az ízre és az örömre asszociál az ételről, vásárláskor viszont az elsődleges szempont a minőség és az ár, az egészségügyi és élelmiszer-biztonsági megfontolások csak ezután jönnek.

Az uniós polgárok 16 százaléka, az ételmérgezés veszélye miatt tart az ennivalótól. Az ételekben található vegyi anyagok az emberek 14 százalékát aggasztják, 13 százalék pedig a hízlaló élelmiszerektől fél. Ugyanakkor a megkérdezettek 7 százaléka úgy vélte, semmilyen kockázattal nem kell számolni az élelmiszerek terén.

A magyaroknál még mindig nagyobb súllyal esik latba vásárláskor az ár, mint a minőség. Így vannak ezzel a szlovákok, a csehek és a lengyelek is, míg például Dániában, Cipruson már megfordult a sorrend.

Az árcentrikusság ellenére, a magyarok az átlagosnál jobban aggódnak az ételek által kiváltott allergiás reakciók miatt. Csupán a görögökben és az olaszokban erősebb az ettől való félelem, a lengyelekkel holtversenyben harmadik helyen áll Magyarország a tagállamok között. Komolyan aggasztják a magyarokat az ételbe kerülő rovarirtószerek és a génmódosított táplálék is - ezeken a területeken is az élmezőnybe tartozunk. A szlovákok például mindkét kérdést könnyedebben veszik.

A többi tagország lakosaival ellentétben, a magyarok többsége fütyül arra, hogy hízlaló-e az étel, amit megeszik. A plusz kilók kockázatára leginkább a máltaiak figyelnek, ott az emberek 71 százaléka aggódik emiatt, míg a 22-dik helyen álló Magyarországon, ez az arány csak 39 százalék. A németeket még a magyaroknál is kevésbé érdekli a téma, a szlovákok és a csehek viszont jobban ügyelnek a vonalaikra.

A magyarok többségét az sem foglalkoztatja, hogy jó körülmények között tartják-e az élelmezési célre tenyésztett állatokat. Az EU-polgárok döntő részének ugyanakkor nem közömbös a téma. Míg a csehek hozzáállása a magyarokéhoz hasonló, a lengyelek odafigyelnek erre a kérdésre.

A felmérésen az élelmiszerbiztonság mellett szóba került néhány más olyan jelenség is, amely aggaszthatja az Európai Unióban élőket. A madárinfluenza miatt aggódók rangsorában a nyolcadik helyet foglalja el Magyarország, a megkérdezettek 74 százaléka tekintette a kórt kockázati tényezőnek. Legjobban a máltaiak, legkevéséb a svédek tartanak a betegségtől.

A magyarok 51 százaléka nem tartja túl valószínűnek, hogy bűncselekményt kövessenek el ellene. A finnek a legmagabiztosabbak, a csehek, a lengyelek és a szlovákok viszont a magyaroknál jobban félnek a bűnözőktől. A terroristaveszély sem riasztja meg a magyarokat, 89 százalékuk szerint nem valószínű, hogy ilyen támadásnak essenek áldozatul. A máltaiak aggódnak legjobban a terroristák miatt, náluk ez az arány csak 61 százalék.