Ha a Fidesz alakít új kormányt az országgyűlési képviselőválasztást követően, a lehető leghamarabb visszaállítja a családtámogatási rendszert, amelyet a mostani koalíció szétvert - közölte Áder János egy szombati sajtótájékoztatón a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen. Az MSZP szóvivője szerint a Fidesz a többség társadalmát egy kisebbségnek nyújtott támogatáson keresztül kívánja megvalósítani.

Medgyessy Péter 2002-ben azt mondta, azok a jogok, amiket az előző kormány ideje alatt a családok szereztek, számára "szentek és sérthetetlenek", és a családtámogatási formának a bővítését ígérte - mondta Áder János. Ezek után az elmúlt év végén a gyerekek után járó adókedvezményt a kormány megszüntette, arra hivatkozva, hogy ezt csak a gazdag családok tudták igénybe venni, holott a Fidesz vezette kormány ideje alatt a gyermeket nevelő családok 85 százaléka ezt meg tudta tenni - tette hozzá a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője.

A politikus úgy fogalmazott, hogy kormányra kerülésük esetén a gyermekek után járó adókedvezményt akkor is visszaállítják, ha "ez néhány politikus testi épségét veszélyezteti", mert mint mondta, Lendvai Ildikó MSZP-frakcióvezető korábban kijelentette, hogy "inkább törjön le a keze, semmint hogy a gyerekek utáni adókedvezményt megszavazza".

Áder János a 400 ezer új munkahely megteremtésének ígéretére is emlékeztetett, szerinte nem hogy 400 ezer új munkahely jött volna létre, hanem 400 ezer ma az álláskeresők száma.

A politikus arról is beszélt, hogy míg a Fidesz akormányzása idején a Széchenyi-terv idején 270 ezer család vett fel hitelt otthonteremtéséhez, addig a mostani kabinet által indított Fészekrakó program keretében éppen csak meghaladta ez a szám a 20 ezret. Emellett a szocialisták évi nyolcezer szociális bérlakást ígértek, ezzel szemben 2003-ban 731-et adtak át, a 2005-ös és 2006-os költségvetésben erre a célra nulla forint szerepel - mondta a frakcióvezető.

A reményei szerint Fidesz vezette új kormány a munkanélküliség növekedésének megállítására törekszik majd, ez pedig egy radikális tb-járulék csökkenéssel tehető meg, az otthonteremtéssel kapcsolatban pedig élni kell azzal a lehetőséggel, amelyet az unió felkínált nekünk, vagyis a mostani 20 százalékos áfa kulcs öt százalékra csökkenthető lakásépítés, felújítás esetén - mondta a Fidesz frakcióvezetője Szerencsen.

Az MSZP szóvivője a Fidesz adókedvezményekre épülő családtámogatási rendszeréről azt mondta, hogy az ellenzéki párt a többség társadalmát egy kisebbségnek nyújtott támogatáson keresztül kívánja megvalósítani. Tény, hogy a Magyar Szocialista Párt nem a gazdag szülők gyermekeit kívánja az adófizetők pénzéből támogatni. Ezt a kritikát, ha ez kritikaként megfogalmazható, szívesen fogadjuk a Fidesz - Magyar Polgári Szövetségtől - fogalmazott Nyakó István.

Áder János mondataira reagálva a szocialista politikus arra a kettősségre hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz egyfelől követeli, hogy újra a gazdagabbak és a tehetősebbek járjanak jól a családtámogatási rendszer adón keresztüli finanszírozásából, másfelől pedig aggódik a munkanélküliekért, akik ugyanezen családtámogatási rendszerből egy fillért sem vehettek igénybe, hiszen jövedelmük nem lévén, nem tudtak adót fizetni. A munkanélküliségről szólva Nyakó István arra emlékeztetett arra, hogy jelenleg 76 ezer emberrel több dolgozik, mint a Fidesz-kormány utolsó évében.

Az otthonteremtési támogatás kapcsán a szocialista párt szóvivője kiemelte: nem támogatják az adófizetők pénzéből azt a fajta beruházási célú ingatlanvásárlásokat, ami az Orbán-Torgyán-kormány idején megvalósult, mert a fészekrakó program az, amely segíti a valóban rászorult fiatalok első lakáshoz jutását.