Gyurcsány pilléreket, Orbán boltíveket ajánl

2006.02.11. 12:25

A korszakváltás pilléreiről és a szolidaritás boltíveiről szónokolt szombaton Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, illetve Orbán Viktor, a Fidesz elnöke. Gyurcsány korszakváltást ajánlott az embereknek egy MSZP-s rendezvényen, míg Orbán a Fidesz győztes kampányát emlegette.

Korszakváltásra van szüksége az országnak, ennek programját a Magyar Szocialista Párt képviseli, és ajánlja mindenkinek - jelentette ki Gyurcsány Ferenc szombaton Jászberényben, az MSZP szociáldemokrata platformjának konferenciáján. A korszakváltás programja a nemzeti haladás programja, amely mellőzi a radikalizmust - tette hozzá. Magyarországnak ugyanis nem radikális megoldások, hanem "bátor víziók", kompromisszumok, valamint okos tervek kellenek azok végrehajtásával együtt - mondta a kormányfő.

A korszakváltás pillérei

Gyurcsány Ferenc szerint a korszakváltás programja négy alappillérre épül, ennek első eleme a fejlesztő állam kialakítása, olyan államé, amely az ország átépítésében aktív, kulcsszerepet játszik. A fejlesztés alatt elsősorban az oktatás fejlesztése értendő, az intellektuális szellemi és tudásközpontok infrastruktúrájának kialakítása, mert Magyarországot csak a "kiművelt emberfők sokasága" tudja versenyképessé tenni - közölte.

A második alappillér a szociális igazságosság megteremtése, amely differenciált megoldásokat követel,  példaként a nyugdíjrendszer méltánytalanságainak felszámolását említette, hogy a 14. havi nyugdíj esetében azok, akikkel igazságtalanul bánt el az idő, többet kapjanak mint azok, akik szerencsésebb időszakban vonultak nyugállományba.

Batiz András kormányszóvivő ezt később úgy értelmezte: a miniszterelnök célzott nyugdíjkorrekcióról beszélt, amit "ha valaki akar, akár 14. havi nyugdíjnak is nevezhet és már életbe is lépett". A miniszterelnök a kormányszóvivő szerint arra célzott, hogy a tavaly év végén elfogadott és idén korcsoportonként, lépcsőzetesen hatályba lépő nyugdíjkorrekciós törvény 2010-ig bezárólag csaknem egyhavi nyugdíjnak megfelelő összeggel orvosolja azoknak a sérelmeit, akik a nyugellátás változásai miatt hátrányos helyzetbe kerültek. Ugyanis könnyedén előfordulhat, hogy valaki kevesebb nyugdíjat kap mint az, aki hasonló beosztásban és ideig, hasonló fizetésért dolgozott, de a következő naptári évben ment nyugdíjba. Ez összesen mintegy 2,5 millió embert érint, akiknek átlagosan 50-52 ezer forintos többletemelést biztosít a szokásos nyugdíjemelésen felül - tette hozzá Batiz.

A miniszterelnök további két pillérként a hatékony és szolgáltatásközpontú állam létrehozását és a meglévő demokratikus értékek erősítését nevezte meg. A korszakváltás programjában az MSZP készen áll, "hamarosan meg fogjuk mutatni, hogy hol mi épül ebben az országban,(...) hogyan kell átalakítani a szakképzést, vagy a felsőoktatást, (...) valamint azt, hogyan fogja szolgálni a fejlesztést egy célzott adó- és járulékpolitika" - mondta a kormányfő.

A szolidaritás boltívei

Magyarországon szolidáris piacgazdaságra, szolidáris államra van szükség a most jellemző vadkapitalizmus helyett - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, a párt szombati Országos Választmányi ülésén. A politikus szerint a szolidáris piacgazdaság megvédi a munkahelyeket, a munkavállalókat, magyar vállalkozókat és gazdákat, valamint a magyar termékeket és a magyar termőföldet, az otthonokat és a családokat.

A választások tétje, hogy megépülnek-e a "magyar szolidaritás boltívei", vagy folytatódik a "vadkapitalista dzsungelharc" - fogalmazott. Orbán Viktor értékelve a kampány utóbbi 2-3 hetét azt mondta: a Fidesz szándékai szerint a munka körül folytak a viták, amelyet sikerült is megnyerni, politikailag, szellemileg, intellektuálisan sikeresen vívták meg ezt a csatát. A következő kampánytémaként a luxusprofit letörését, a monopóliumok elleni fellépést jelölte meg.

Nem kell reformdiktatúra

A pártelnök szerint a szolidáris állam programja nem lehet reformdiktatúra, ott nem "szakértők eszelik ki, kényszerítik ránk a programokat, hanem mi magunk alkotjuk meg, illetve választott vezetőink révén hajtjuk végre a programokat, amelyek megegyezések és tárgyalások révén formálódnak". "Akkor nem fordulhat elő, hogy a pénzügyminiszter visszavonul nagy bajszát megpödörve 24 vagy 48 órára a szobájába, előáll a reformjavaslatokkal, mi pedig ájultan megtapsoljuk" - mondta Orbán Viktor.

"Magyarországon nem piacgazdaság van, hanem vadkapitalizmus", a történelem pedig azt mutatja, hogy a nem megszelídített kapitalizmus háborúkat, súlyos gazdasági válságokat okozott. Az egész nyugati, európai kultúra abban egyetért, hogy meg kell zabolázni a vadkapitalizmus erőit - mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy Magyarországon ehhez képest az történt, hogy a megbukott rendszer feltétlen hívei "átcsaptak az ellenkező végletbe", "neofita" módon viselkedtek.

Antikapitalistákból vadkapitalisták

"Magyarországon ma az a helyzet, hogy azok, aki valaha buzgón oktatgattak bennünket arról, hogy miért rossz a kapitalizmus, ma hajszálpontosan azt a kapitalizmust hozták létre, amelyről annak idején olyan szemléletesen lefestették, hogy miért kell letörölni a föld színéről. (...) Amit létrehoztak, pontosan az általuk korábban lefestett kíméletlen embertelen az embert és a világot is kizsákmányoló vadkapitalizmus" - mondta Orbán Viktor.

Fidesz elnöke ugyanakkor jelezte: a szolidaritás nem csak puszta érzés, könnyes összeborulás következmények nélkül, hanem tőke is, amelyet - folytatta - "ha jól forgatunk, kézzelfogható hasznot hoz". A Fidesz számára következő pár hét a magyar szolidaritás programjának megalkotásáról kell, hogy szóljon - tette hozzá, jelezve, hogy pártja képes vállalni a szolidáris piacgazdaság megteremtését, okulva saját és riválisaik hibáiból.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK