A főváros felszabadulására emlékezett az SZDSZ

2006.02.12. 15:46

Budapest felszabadulásának 61. évfordulójáról tartott megemlékezést az SZDSZ vasárnap Raoul Wallenberg szobornál. Demszky Gábor főpolgármester emlékeztetett arra, hogy Budapest lakosságának a felszabadulásig 330 napos német megszállást és 121 napos nyilas rémuralmat kellett elviselnie.

Budapest felszabadulásának 61. évfordulójáról tartott megemlékezést a Szent István parkban a Raoul Wallenberg szobornál az SZDSZ vasárnap. Demszky Gábor főpolgármester beszédében elmondta: jelzésértékű, hogy mely politikai erő hol emlékezik meg 1945 február 13-áról. A KDNP, amely közös választási listát állít a Fidesszel, a Turul szobornál emlékezik, annál a Turulnál, amely a világháború előtt a szélsőjobboldali erőknek volt a szimbóluma - mondta Demszky.

"Mi magyar liberálisok viszont egy olyan szobornál emlékezünk Budapest felszabadulásáról, amelyet az 1945 utáni rövid demokratikus időszakban terveztek, és az 1990 utáni szuverén demokratikus Magyarország polgári állítottak ismét fel" - közölte Demszky.

A főpolgármester felidézte, hogy Budapest lakosságának a felszabadulásig 330 napos német megszállást és 121 napos nyilas rémuralmat kellett elviselnie. Emlékeztetett arra, hogy 49 napig tartottak a házról-házra zajló elkeseredett ostrom küzdelmei, közel 30 ezer magyar katona halt meg a budapesti csatában vagy a fogságban. A polgári áldozatok száma megközelítette a 40 ezret, a szovjetek által elhurcolt és vissza nem tértekkel együtt a  eléri 75 ezret.