Az MSZP elnöke, Hiller István szerint a server.fidesz.hu számítógépes szerver segítségével valaki szocialista választási anyagokat lopott el. A szocialistáknak dolgozó cég, amelynek rendszerébe állítólag betörtek, feljelentést is tett a rendőrségen. A Fidesz szerint szó sincs szerverfeltörésről, nyilvános fórumokon olvasható volt a belépéshez szükséges név és jelszó. Az MSZP szóvivője cáfolja a jelszó nyilvánosságát.

"Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselő-jelölti kreatív anyagok különböző változatait" - jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

A szocialista pártelnök elmondása szerint a Relatív Kft. számítógépes szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás február 3-án 14.55-kor történt a 212.108.197.155 IP-című szerverről, ami a server.fidesz.hu - mondta a szocialista pártelnök hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére.

Hiller István szerint ez az ügy rendkívül súlyos, a következmények beláthatatlanok, a választási kampány egészét befolyásolhatják.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Schőn Péter közlése szerint a szocialistáknak dolgozó cég ügyvezetője hétfőn a II. kerületi kapitányságon feljelentést is tett. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

A nyomozás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható. A szóvivő közlése szerint a nyomozásba számítógépes szakértőt is bevonnak, akinek a véleménye mérvadó lesz az eset megítélésében.

Az MSZP-elnök elmondása szerint a kft. számítógépes szerverén különböző verziók, tervek voltak, az MSZP választási kampányát érintő elképzelések, illetve az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatai. Az elképzelések szerint a későbbiek során döntöttek volna arról, ezek közül melyiket használják.

"Mindegyikre úgy lehet tekinteni, mint a szocialista párt választási dokumentuma, hiszen azok közül a jelölt és a párt dönti el, melyiket valósítja meg" - tette hozzá a pártelnök.

Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy a számítógépes szerverek IP-címét rendkívül nehéz megváltoztatni. Mint mondta, lehet, hogy a szerverhez egy óra múlva már egy másik cím van delegálva, de vannak nyomai, ha valaki megváltoztatja a címet.

A törvény betűje
A Btk. szerint, aki számítástechnikai rendszerbe a számítás- technikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Szerinte a történtek arra utalnak, hogy "valaki a Fidesz környékén" birtokolta a hozzáférést a kft. szerveréhez és töltött le onnan anyagokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a behatolók hogyan juthattak a hozzáférés lehetőségéhez. Varga Tamás megjegyezte: csak sejtésük van, hol lehet a server.fidesz.hu című szerver. A párt informatikai igazgatója megjegyezte, hogy az MSZP internetes honlapjának feltörésére is folyamatosan vannak próbálkozások.

A Fidesz szerint szó sincs szerverfeltörésről, nyilvános fórumokon olvasható volt a belépéshez szükséges név és jelszó. A Fidesz közleményben reagált az MSZP vádjaira, szerintük szó sincs illegális letöltésről; az MSZP szerverén tárolt anyagok eléréséhez szükséges név: mszp és a jelszó: pirosvirág nyilvános internetes fórumokon szerepelt már több napja.

A Fidesz az [origo]-hoz is eljuttatott közleményében leírta, hogy "A látottak alapján vitatkoznunk kell az MSZP elnökével. A honlapon ugyanis - miként a többi érdeklődő - mi is hilleres öngyújtók, hilleres autóillatosítók, Hiller haveres autómatricák, valamint magának Hiller Istvánnak a fényképeit találtuk. Véleményünk szerint, habár vitatható színvonalúak a tervezett hilleres kampány-csecsebecsék, a 'beláthatatlanok a következményei' értékelés túlzó, indokolatlan."

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint hazudik a Fidesz akkor, amikor azt mondja, hogy ez "a kulcs", amivel beléptek a szerverre, nyilvános volt. Soha nem volt nyilvános - szögezte le a szocialista politikus. Szerinte nagyon gyenge az a védekezés, hogy a kódot találták valahol. Ha valaki lakáskulcsot talál az utcán, akkor azt nyugodtan felveheti, bemehet a lakásba és onnan bármit elvihet? - tette fel a kérdést.

A szóvivő szerint a Fidesz akkor is hazudik, amikor kis anyagnak, semmitmondó információknak nevezi azokat, amelyeket kigyűjtött. Mint mondta, körülbelül 11 órát volt a Fidesz a reklámügynökség szerverén, több tucat országgyűlési képviselő kampánytervét, kreatív javaslatokat és terveket szereztek meg.

Nyakó István Révész Máriusz közleményére reagálva azt mondta: a Fidesz portálja nyilvános, onnan bárki letölthet dokumentumokat, mint ahogy az mszp.hu-ról is. A szóvivő szerint "a harmadik köztársaság Watergate-je, a Fidesz-gate van kibontakozóban", itt van az a pillanat, amikor a Fidesznek bocsánatot kell kérnie.

A múlt héten a Magyar Nemzet "Hiller haver" címen cikket közölt a címlapján, valamint ehhez kapcsolódóan a lap közepén kétoldalas színes mellékletet, amelyben számos, Hiller Istvánt ábrázoló kreatív anyagot közöltek. Kérdésünkre, hogy a Fidesznek van-e köze ezekhez a képekhez a Magyar Nemzetben, Révész Máriusz azt felelte: "Láttam az újságban ezeket, szerintem nincs köze hozzá a Fidesznek."

MTI/[origo]