Törölték Johan Béla nevét az egészségügyi programból

2006.02.13. 17:26

Egy országgyűlési határozat óta nem viselheti Johan Béla nevét a nemzeti népegészségügyi program. A neves járványügyi szakemberről ugyanis évek óta tartó vitát eldöntve az MTA Történettudományi Intézetének vizsgálata bizonyította be, hogy köze volt a második világháború végén zsidók deportálásához. Ennek nyomán döntött úgy az Egészségügyi Minisztérium, hogy nem volt szerencsés elnevezni róla egy nemzeti programot. Az Országos Epidemiológiai Központ ugyanakkor továbbra is viselheti Johan Béla nevét.

A múlt héten elfogadta az Országgyűlés azt a határozatot, amely kiveszi Johan Béla nevét az Egészség Évtizedének Népegészségügyi Programjából. A program 2003 áprilisi elfogadásakor négypárti konszenzus volt a programról és annak nevéről is, most pedig hasonló egyetértésben döntöttek arról a képviselők, hogy törlik a nevet a programból.

A neves járványügyi szakember múltjára először a Magyar Narancs egy cikke hívta fel a figyelmet. A cikk szerint Johan a II. világháború idején a Sztójay-kormány államtitkáraként zsidó orvosok elbocsátáshoz járult hozzá, akiket később deportáltak, így áttételesen felelőssé tehető halálukért. Több mint egyéves huzavona után az Egészségügyi Minisztérium (EüM) végül úgy döntött, hogy törli a nemzeti közegészségügyi programból Johan Béla nevét.

A döntésre - melyet most erősítettek meg országgyűlési határozattal - az EüM azután szánta el magát, hogy a Magyar Tudományos AkadémiaTörténettudományi Intézete úgy foglalt állást: dokumentumok szerint Johan az 1930-as évek végén "konzekvensen végrehajtotta a második zsidótörvény rendelkezéseit", és 1944-ben is "közreműködött az egyre szaporodó zsidóellenes jogszabályok végrehajtásában" - olvasható a most elfogadott határozat indoklásában. 1944-ben például megszüntette az összes - közel 2000 - munkaszolgálatos zsidó orvos és gyógyszerész munkaviszonyát, és elbocsátotta őket.

Az Epidemiológiai Központot ezután is így hívják

Az Országos Epidemiológiai Központ továbbra is Johan Béla nevét viseli. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az EüM sajtóosztályán azt válaszolták: "Johan Béla elismert egészségpolitikus volt, jelentős közegészségügyi eredmények fűződnek a nevéhez, így az Epidemiológiai Központ méltán viselheti a szakma egyik jeles művelőjének a nevét."  Az MTA Történettudományi Intézetének állásfoglalása ugyanakkor kitért arra, hogy "nem volt szerencsés átfogó nemzeti programot elnevezni Johan Béláról, tekintettel arra a történelmi korra, amelyben államtitkárként működött".

Korábban az [origo] az EüM-nek felvetette, hogy az Epidemiológiai Központ is nemzeti intézmény. A tárcánál azt válaszolták, hogy az intézet nevét az Országos Tisztiorvosi Hivatal változtathatja meg. Utóbbinak az egészségügyi tárca a főszerve.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK