Az ügyészségtől várják egy Király utcai ház megmentését

2006.02.14. 18:37

A Király utca egyik házának bontása ellen az ügyészséghez fordultak civil városvédő egyesületek. Az épület - a régi pesti zsidónegyeddel együtt - a világörökség részét képező Andrássy úthoz tartozó zónában van. A civilek szerint ha a hatóságok nem változtatnak a jelenlegi, a városrész védelmét elhanyagoló gyakorlaton, kezdeményezik az UNESCO-nál a világörökségi cím elvételét. A cím elvesztésétől félve már korábban is állítottak le beruházásokat Budapesten.

"Ha 2006-ban a Király utcában le lehet bontani egy Hild József tervezte házat, akkor Budapesten egyetlen épület sincs többé biztonságban" - áll a városvédők felhívásában, amelyben a Király utca 40. alatti ház lebontása ellen tiltakoznak, és folyamatos városrombolásról beszélnek. Szerintük az utóbbi időben felgyorsult Budapest építészeti örökségének rombolása, már "történelmi városrészek is veszélybe kerültek". A felhíváshoz csatlakozott többek között az Óvás! Egyesület, az Élőlánc Magyarországért, a Védegylet, a Critical Mass és a Zöld Demokraták Szövetsége is. Kedden mintegy harmincan tüntettek a Király utca 40. alatti, bontásra ítélt hatodik kerületi ház előtt.

A tüntetők és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) szerint is jogsértő módon adta ki a bontási engedélyt egy évvel ezelőtt az illetékes kerületi jegyző a Király utcai házra. Az ugyanis a tüntetők szerint műemléki környezetben található (vagyis a szomszédja műemléképület), így a bontás előtt ki kell kérni a KÖH engedélyét. Ezt elmulasztotta a jegyző, és úgy adta ki a közigazgatási hivatal kérésére egy évvel ezelőtt az engedélyt, hogy arról a KÖH nem is tudott - mondta Varga Kálmán, a hivatal elnöke. Varga szerint megkeresésükre a kerület nem reagált, a közigazgatási hivatal pedig közölte: már nem áll módjában intézkedni az időmúlás miatt, hiszen a bontás az engedély kiadásával jogszerűvé vált. A városvédők ezért az ügyészséghez fordultak: azt kérik, hogy függesszék fel az épület bontási engedélyét.

A hatodik kerület alpolgármestere, Fürst György, aki a tüntetés helyszínén válaszolt az újságíróknak, úgy vélte: az épület bontása az engedély birtokában jogszerű, és szerinte az engedély kiadása sem volt szabálytalan. "Terézvárosban három épületet bontottunk le, és a kerületben 1100 ház van. A környék arculatát ez nem fogja befolyásolni" - vélte. Tájékoztatása szerint jelenleg már az építési engedélyek beszerzése folyik a hamarosan lebontandó ház helyére. A hetedik kerület sajtószóvivője, Kádi Csaba az [origo] megkeresésére azt közölte: szerdán reagálnak a városvédők felvetéseire.

Fotó: Fábián Évi
Tüntetők

Az UNESCO választ vár

A civilek, ha a szerintük törvénysértő gyakorlat nem változik, kezdeményezni fogják az UNESCO-nál, hogy az Andrássy utat fosszák meg a világörökségi címtől. A világörökség részét képező út védőzónájába tartozik többek között a régi pesti zsidónegyed és a Király utca is. Az [origo] kérdésére, hogy miért lenne hasznos a városvédőknek, ha az Andrássy út elveszítené a világörökségi címet, az egyik városvédő elmondta: ezzel a fenyegetéssel már volt példa, hogy az UNESCO elérte a világörökségek nagyobb védelmét, vagy leállított egy-egy káros beruházást. Ez már Magyarországon is megtörtént a Budai Vár és a budai alsó rakpart esetében.

Az Óvás! Egyesület elnöke, Marinov Péter tájékoztatása szerint az egyesület tavaly decemberben értesítette az UNESCO Világörökség Bizottságát a zsidónegyedben zajló rombolásokról, és a bizottság tájékoztatást kért Magyarországtól a kialakult helyzetről. Az UNESCO-nak létezik a világörökségek kezelésére vonatkozó szabályzata. Ez a kezelési terv ugyan nem kötelező érvényű, csak ajánlás, de minden országnak be kellene építeni a jogrendjébe - mondta az [origo]-nak az egyik városvédő.

A civilek a tüntetésen arra hívták fel a hatóságokat, hogy tartsák be az UNESCO előírsait, amelyek a világörökség védőzónájának számító zsidónegyedre vonatkoznak, és "hárítsák el annak veszélyét, hogy a sorozatos hatósági mulasztások következtében előálló értékvesztés miatt" a városrész elveszítse világörökségi címét.

Sok épületet lebontottak már

A zsidónegyedben nem a Király utcai ház az egyetlen, amelyet bontásra ítéltek vagy lebontottak. Januárban a közeli Vasvári Pál utcában bontottak le egy házat, és korábban a zsidónegyed számos épületét csak az védte meg, hogy az utolsó pillanatban a KÖH területi műemléki védettség alá vonta a negyed bizonyos részeit. 2004 nyarán viszont tizenhat értékes épületet bontottak le a hetedik kerületben.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK