Több MSZP-s vezető kampánytervét is látta a Fidesz

2006.02.14. 11:40

A 11 órán át tartó támadás alatt 2912 dokumentumot töltöttek le a szocialisták titkos választási anyagai közül - közölte Hiller István MSZP-pártelnök keddi sajtótájékoztatóján. A server.fidesz.hu számítógépes szerver segítségével az ismeretlen tettesek többek között Lendvai Ildikó, Juhász Ferenc és Szili Katalin kampányanyagaiba nézhettek bele. Áder János szerint az egész ügy "vihar egy kanál vízben". Az MSZP állásfoglalást kért az ügyben az Országos Választási Bizottságtól.

2912 dokumentumot töltöttek le az MSZP jelszóval védett oldalairól a server.fidesz.hu számítógépes szerver segítségével - jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Hiller István anyagai mellett többek között Szili Katalin, Lendvai Ildikó, Lamperth Mónika, Juhász Ferenc, Veres János, Szekeres Imre, Toller László, Botka László, Molnár Gyula, Újhelyi István és Nyakó István képviselőjelölti kampányanyagaiból is töltöttek le a pártelnök közlése szerint. Összesen több mint 11 órán keresztül tartott a támadás, február 3. 15 óra 55 perctől egészen február 4. éjjel 2 óra 31 percig. Az MSZP az ügy miatt az Országos Választási Bizottsághoz fordul.

Az MSZP elnöke megjegyezte: nemcsak a párt közismert politikusainak, hanem több megyei országgyűlési képviselőjének a választási anyagát is letöltötték. Így Jász-Nagykun-Szolnok megyéből Botka Lajosné, Farkas Imre, Rózsa Endre és Vadai Ágnes anyagát is - tette hozzá.

Hiller István az [origo] felvetésére, miszerint a Fidesz azt állítja, hogy az MSZP is töltött le kampányanyagokat a Fidesz oldalairól és ezekkel visszaélt, azt válaszolta, hogy "a Fideszben teljes a zűrzavar, mert miután tegnap nyilvánosságra hozták az ügyet, hat órán keresztül hallgatott az ellenzéki párt, és ezután álltak elő egy nagy nehezen összetákolt hírrel".

A Fidesz hétfő esti közleményében azt állította, hogy az elmúlt hónapokban számos alkalommal előfordult, hogy az MSZP számítógépeiről (például az IP 217.150.130.1 azonosítójú számítógépről) kampányanyagokat töltöttek le a Fidesz szerveréről és ezekkel a dokumentumokkal a szocialisták visszaéltek. Az [origo] utána nézett a Fidesz által említett IP címnek, ezen a Citynet internetszolgáltató oldala látható. A Citynet Communication Kft. ügyvezetője, Szakos Szabolcs az MTI megkeresésére közölte: cége nem "tört fel" és ezután sem fog "feltörni" publikus és privát internetes oldalakat. A kedden kiadott közlemény szerint a routefinder.citynet.hu (IP217.150.130.1) cím mögött a Citynet Communication Kft. eszköze található, amelyet az MSZP több mint két éve bérel, ugyanakkor az eszközön folyó internet- és adatforgalomhoz a kft-nek "semmi köze nincs". Az ügyvezető igazgató elmondta azt is: a cég 1997 óta működő pártoktól független internet szolgáltató vállalkozás, ezért mélységesen megdöbbentek, amikor kapcsolatba hozták őket a két párt kampányvitájával.

A Fidesz elismerte ugyanakkor, hogy szerveréről hatoltak be az MSZP-s anyagok közé, azt állította ugyanakkor, hogy szó sem volt szerverfeltörésről, mivel nyilvános fórumokon olvasható volt a belépéshez szükséges név és jelszó. Azt azonban egyelőre nem közölte az ellenzéki párt, hogy pontosan melyik fórumokon olvasták a titkos adatokat.

Áder János kedden úgy minősítette az előző nap nyilvánosságra került számítógépes behatolási ügyet, hogy az "vihar egy kanál vízben". A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: Hiller István megköszönhetné, hogy csináltak neki egy kis ingyen reklámot". Áder szerint olyan "súlyos hadititokhoz" sikerült például hozzáférni, hogy miként néz ki Hiller István a különböző reklámanyagokon. "Nem álproblémákkal kellene foglalkozni" - mondta Áder, aki szerint "semmiféle jogi probléma nincsen", mert "nyilvánosan hozzáférhető, elérhető információkról van szó". A rendőrség által bűncselekmény alapos gyanújával indított nyomozásról Áder János azt mondta: "úgy látszik, kampány van, s az MSZP, a kormány minden kampányeszközt bevet. Úgy tűnik, hogy gazdagodnak a kampányeszköztárak" - közölte.

Az MSZP szóvivője cáfolta a jelszó nyilvánosságát, és úgy fogalmazott,  "a harmadik köztársaság Watergate-je, a Fidesz-gate van kibontakozóban". A jelszavak származhattak arról a számítógépről is, amelyet Lendvai Ildikó körzetének pártirodájából vittek el egy január végi betörés során. Az MSZP budapesti, XXII. kerületi szervezetének székházából a betörők egy számítógépen és egy monitoron kívül nem vittek el semmit. Akkor a kerületi pártiroda vezetője azt mondta, "feltételezhetően politikai indíttatású volt a betörés".

A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. A Btk. szerint, aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK