Megérkezett Magyarországra a madárinfluenza

2006.02.15. 10:15

Eközben több közeli országból is a madárinfluenza felbukkanásáról érkeztek hírek. Az Európai Bizottság szerdán megerősítette, hogy a németországi Rügen szigetén talált elhullott hattyúk a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1 vírusát hordozták.

A Brüsszelben kiadott közlemény szerint a német hatóságok szerdára virradó éjjel tájékoztatták a testületet arról, hogy a Balti-tengeri Rügen szigetén talált hattyútetemekben megtalálták a madárinfluenza H5N1 vírusát. A hattyútetemekből vett szövetmintákat további vizsgálatok céljából továbbküldték az Európai Unió weybridge-i (Nagy-Britannia) laboratóriumába - közölte a bizottság.

H5N1 Ausztriában is

Ausztriában is megerősítették, hogy a H5N1-vírust mutatták ki a Graztól délre talált két hattyú tetemében, de Bécs még várja a nagy-britanniai ellenőrző teszt eredményét. Oskar Wawschinek, a vírust kimutató laboratórium szóvivője szerdai sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a mödlingi egészségügyi és élelmiszerbiztonsági ügynökség (AEG) hétfőn nem csak a H5 víruscsaládot azonosította a madarak szervezetében, de a H5N1 típust is. Ausztriában azonban mindaddig csak gyanúról beszélnek, amíg egy másik független laboratórium - ebben az esetben a nagy-britanniai weybridge-i intézet - is hasonló eredményre nem jut - tette hozzá.
 
Tájékoztatást adott arról, hogy a felszereltséget tekintve a mödlingi laboratórium nemzetközi összehasonlításban is állja a próbát. Wawschinek szerint viszonylag gyorsan ki lehet mutatni a H5 vagy a H7 családot, ám ennél nehezebb a vírustípus meghatározása, mint például a H5N1. Ez a teszt még nem mindenütt tartozik a megszokott vizsgálati módszerek közé, Ausztriában azonban már igen.

A szóvivő értetlenségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a stájerországi hatóságok képviselője a keddi bejelentéskor csak 70 százalékos arányban valószínűsítette a H5N1 vírus ausztriai felbukkanását. Úgy fogalmazott, hogy vagy nulla vagy pedig százszázalékos eredményről lehet beszélni.
 
Maria Rauch-Kallat egészségügyi miniszter szerdai bécsi nyilatkozatában arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy Ausztriában mindeddig csak két hattyú tetemében mutatták ki a H5N1 vírust, jóllehet naponta 20-30 elhullott madarat vizsgálnak meg. Bejelentette, hogy szerdától elrendelték a baromfik zárt helyiségben tartását abban a védő- és megfigyelési övezetben, amelyet Graztól délre, a hattyútetemek megtalálásának a helyszíne körül létesítettek, valamint a Duna menti övezetekben.

A költöző madarak miatt terjedhet a betegség 

Az egészségügyi hatóságok a jelen pillanatban nem látnak okot arra, hogy a baromfik ólakba zárását az egész országban elrendeljék. (A szomszédos Svájcban viszont szerdán döntöttek arról, hogy február 20-tól országosan elrendelik a baromfik zárt helyen tartását a madárinfluenza veszélye miatt.)

Az ENSZ élelmiszerügyi hivatala arra szólította fel a nyugat-európai országokat, hogy ne essenek pánikba, de egyúttal figyelmeztetett is arra, hogy a vírus tovább terjedhet a madarak vándorlása miatt. A H5N1 vírust azonosították korábban Olaszországban, Görögországban és Bulgáriában. A vírus ezen fajtája az emberre is veszélyes. A kórokozót fertőzött állatoktól lehet elkapni.

Házi fogságba kényszerült a macedón elnök egy döglött sas miatt

Kénytelen volt bezárkózni a házába három órára a mecedón elnök, mivel egy döglött sas hullott a kertjébe, és a madárinfluenzától tartó hatóságok azonnal fertőtlenítést rendeltek el. A macedón állatorvosi szolgálat szerdán közölte, hogy a sast Szkopje egyik elit környékén találták, ahol Branko Crvenkovszki elnök és sok nagykövet is lakik. A madarat elvitték vizsgálatra, a helyet pedig fertőtlenítették. Az első jelentés kizárja a madárinfluenza lehetőségét - közölte a hatóság.

Az elnök környezetéből származó forrás elmondta, hogy a sas Crvenkovszki kertjébe hullott. Az elnököt és családját a biztonságiak felkérték, hogy zárkózzék be, miközben az állatorvosi szolgálat ellenőrzi a környéket. A egészségügyi hatóságok a Macedóniával határos, északi görög területen már kimutatták a madárinfluenza emberre is veszélye, H5N1-es vírusát, de magában Macedóniában még nem bukkantak rá.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK