Nagyon lassan nő a részvételi hajlandóság a választáson, az eddigi kampány inkább a Fidesz, mint az MSZP híveit mozgósította - derül ki HVG által megrendelt február eleji, Medián-felmérésből. A lap szerint a választás kimenetele és a kisebb parlamenti pártok sorsa is kétesélyes.

A HVG által ismertetett közvélemény-kutatás szerint mérsékelt az emberek politikai aktivitása, jóllehet a felmérés már azután készült, hogy a köztársasági elnök kitűzte a választások időpontját. Míg a négy évvel ezelőtti választások előtt, februárban a lakosság 67, idén 52 százaléka vallja magát biztos szavazónak. A négy évvel ezelőttihez képest többen vannak a bizonytalanok, és míg akkor hónapról, hónapra egyre többen álltak valamelyik párt mellé, ezúttal - legalábbis az utóbbi két hónapban - fordított a folyamat - írja a HVG.

A felmérés szerint, ha valóban csak a biztos szavazók vesznek majd részt a választáson, akkor 45 százalékos részvételre lehet számítani - vagy 48-ra, ha hozzáadjuk a pártpreferenciájukat nyíltan nem vállaló szimpatizánsokat. Kérdés az, melyik párt, mennyire tudja mozgósítani híveit, és ebben a Fidesz áll jobban. Míg az elmúlt hónapokban a két nagy párt tábora hasonlóan volt aktív, februárra a Fidesz-szimpatizánsok 3 százalékkal nagyobb arányban mondták biztosra a részvételüket - írja a HVG.

A szavazók mozgósításán múlhat az SZDSZ parlamentbe jutása is, ami kulcsfontosságú lehet a jelenlegi koalíció számára. A liberálisoknak a teljes népességben ugyanannyi (4 százalék) szavazójuk van, mint négy éve, de csak alig harmaduk biztos a részvételben. Az emberek 63 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az SZDSZ be fog jutni a parlamentbe. Az MDF esetében ez az arány 49 százalék.

A két nagy párt között továbbra is a Fidesz vezet - a teljes lakosság körében 34 százalékkal, az MSZP 31-éhez képest. A választani tudó biztos szavazók körében 5 százalék a különbség az ellenzéki párt javára. Négy évvel ezelőtt az MSZP vezetett: a teljes népesség körében 2, a választani tudó biztos szavazókéban 4 százalékkal.

Négy éve egyre kedvezőbbé vált az Orbán-kormány teljesítményének értékelése, és most ez igaz a jelenlegi kabinetre is. A Gyurcsány-kormányról ugyanakkor most valamivel jobb véleménnyel vannak az emberek, mint elődjéről. Négy éve 43 százalék, most 45 százalék nyilatkozott pozitívan a hivatalban lévő kabinetről.

A hivatalban lévő kormányfőt, ahogy 2002-ben, úgy most is valamivel többen tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra: most februárban 43 százalékos Gyurcsány, 41 százalékos Orbán megítélése.