Lecsaptak a rendőrök az ál-mozgássérültekre

2006.02.16. 7:59

A városközpont fizető övezetében álló tíz autó közül legalább öt a mozgássérültek számára kiállított kártyával parkol ingyen, de közülük csak kettő használja ezt jogosan - írja a Népszabadság. Egy VI. kerületi rendőri akcióban 21 embert állítottak elő a rendőrök jogosulatlan kártyahasználat miatt.

Lopott, vagy a családtag tulajdonában lévő mozgássérült-kártyákkal parkolnak sokan ingyenesen, de jogszerűtlenül - írja a Népszabadság. A lap szerint legalább tízezer ilyen kártyát köröznek, java részük a fővárosban tűnik fel. Az illegálisan használt papírok jelentős részét feltört autókból vették el. A jogosulatlan használat közokirat-hamisításnak minősül, ezért a rendőrség rendszeresen ellenőrzi.

A közelmúltban a VI. kerületben végeztek ilyen ellenőrzést, ahol megvárták autójuknál azokat, akik ilyen kártyával ingyenesen parkoltak. Az intézkedést maguk a mozgáskorlátozottak kérték. A rendőrök összesen huszonegy embert állítottak elő, közülük öten körözött kártyát használtak. Néhány álmozgássérült még azt sem tudta, hogy milyen név szerepel a kártyán.

Volt, aki tízezer forintért vette, de olyan is aki azt állította, hozzátartozója kártyáját használta - mondta el a lapnak Kiss András alezredes, Terézváros rendőrkapitánya. Az alezredes szerint, ha valaki mozgáskorlátozott családtagját szállítja, a kedvezményezettnek is ott kell lennie a helyszínen. Volt azonban, aki családtagja kártyájával parkolt, de kiderült, hogy a jogosult már régen elhunyt.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára szerint, 2004 júliusa és 2005 januárja között összesen 250 autót a kártyák miatt törtek fel, az igazolványok feketepiaci értéke 50-100 ezer forint között volt. A akciói miatt azonban az autófeltörések alábbhagytak, és a kártyák is elértéktelenedtek. Legalább tízezer lopott parkolási kártyát azonban még mindig köröznek.

Gyakori gond azonban, hogy a piktogrammal jelölt helyeket is jogosulatlanok foglalják el, az ez ellen indított piros rózsás akció kudarcba fulladt. Szinte senki sem fizette be a szélvédőre rakott rózsás borítékba helyezett 500 forintos csekket, amellyel a MEOSZ-t támogathatta volna - derül ki a Népszabadság írásából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK