Sorban állnak a csirkecombért

2006.02.16. 11:11

"Én csak azért is csirkehúst veszek" - szólt oda az [origo] munkatársának egy középkorú hölgy a "Baromfi szaküzlet" felirat alatt, miközben a budapesti Vásárcsarnokban az egyik árust kérdezzük: csökkent-e nála bármiféle mértékben a baromfihús eladása. "Nem tapasztalom, egyelőre ugyanannyian vásárolnak, mint korábban" - mondta. Hozzátette, hogy az áruval kapcsolatos érdeklődés sem nőtt: "Csak egy-két idősebb vásárló kérdez a madárinfluenzával kapcsolatban, de ők mindig is többet faggatóznak, mint a fiatalok, akiket a legkevésbé sem zavarnak ezek a hírek."

A Vásárcsarnokban más helyen árulnak a "csirkések" - ahogy az egyik hentes megkülönbözteti a  szárnyashúst áruló üzleteket a szarvasmarha- és sertéshúsárusoktól. Láthatóan semmivel sem álltak kevesebben a csirkehúst árusítóknál, mint a többieknél. Sőt, az árusok csak egy-egy mondatot tudtak odavetni, mert az olcsó (279-399 forintos) szárnyért, combért, grillcsirkéért sorban álltak a vásárlók. Akiket megkérdeztünk, azt mondták, hogy nincs érzékelhető változás.

Hasonlóan nyilatkoztak Budapest belvárosában is az egyik legrégebbi és leghíresebb húsboltban. Szegedi Ignác üzletvezető-helyettes - több piacos henteshez hasonlóan - úgy véli, túlságosan felfújják a madárinfluenza miatt elhullott néhány vadmadár esetét. "Ez a betegség 30-40 éve is létezett, akkor sem, azóta sem volt ebből probléma. Ráadásul  a vevőink tudják, hogy mi tíz éve ugyanattól vesszük a húst, nem is kérdezgetnek az üggyel kapcsolatban."

Az általunk felkeresett amerikai gyorsétkezdékben a vendégek jóízűen falatozták a különféle csirkekészítményeket, szendvicseket. Vadnai Ágnes, a McDonald's kommunikációs menedzsere elmondta, hogy tavaly ősszel - amikor Romániában megjelent a madárinfluenza - nem érzékelték a csirkés szendvicsek forgalmának csökkenését, és most sem számolnak ilyesmivel.

Vadnai úgy véli, hogy a bizalom legfeljebb a nyers hús iránt csökkenhet, hiszen köztudott, hogy a főzéssel, sütéssel - ha volt egyáltalán - a vírus megsemmisül. Ők legnagyobbrészt egy jó nevű magyar baromfikereskedő cégtől vásárolják az alapanyagokat (a Chicken McNuggets-termékek Németországból származnak), amelyek többszörös vizsgálaton esnek át. "Ha mégis csökkenne a kereslet, akkor nem árcsökkentéssel, hanem valószínűleg ennek a szigorú minőségbiztosítási és élelmiszer-biztonsági rendszernek a megismertetésével csábítanánk vissza a vásárlóinkat" - közölte a menedzser.

"Nem félünk a madárinfluenzától" - mondta megkeresésünkre a mintegy húszféle csirekészítményt kínáló Kentucky Fried Chicken marketingigazgatója. Szász Edit elmondta, hogy náluk sem csökkent semmilyen mértékben a fogyasztás - a Király utcai éttermükben mi is ezt tapasztaltuk -, ami szerinte is a sütés-főzés fertőtlenítő hatásának ismeretével, valamint a minőséggel magyarázható. A marketingigazgató hozzátette, hogy a nemzetközi cégnek egyébként van terve a trendváltozásra is: "jelenleg nincs forgalomcsökkenés, de fel van készülve a csapat" - mondta.

Járvány nincs, jó tanácsok már vannak

Magyarországon nincs járvány, és csak hattyúkban mutatták ki a betegséget, baromfikban nem. Azaz a boltokba, éttermekbe nem kerülhet fertőzött állat. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint ugyanakkor baromfit még akkor is lehet fogyasztani, ha esetleg kialakul a madárinfluenza-járvány. Ehhez persze az ételkészítésnél be kell tartani bizonyos szabályokat:

  • Az étel elkészítésénél minden eszközt tisztán kell tartani
  • El kell különíteni a nyers alapanyagot a kész ételtől
  • A húst úgy kell megsütni, megfőzni, hogy a hő az étel belsejében is elérje a 70 Celsius-fokot
  • A készételt vagy hűtve, vagy pedig 60 Celsius-fok felett, melegen tartva kell tárolni
  • A főzéshez tiszta vizet és biztonságos alapanyagokat kell használni

Az OEK emellett felhívja a figyelmet arra, hogy azokon a területeken, ahol baromfijárvány fordul elő - Magyarországra ez tehát nem vonatkozik -, a nyers tojást nem szabad olyan ételek felhasználásához használni, amelyeket a tojás hozzáadása után már nem sütnek vagy főznek tovább.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK