Sorban állnak a csirkecombért

2006.02.16. 11:11

Szigorú óvintézkedések bevezetéséről, többek között a fertőzött vagy fertőzésgyanús baromfi kényszervágásáról határoztak csütörtökön az Európai Unió állategészségügyi szakértői a madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozására. A döntés szerint le kell ölni minden házi szárnyast az EU területén lévő minden olyan gazdaságban, ahol felütötte fejét a betegség, sőt akár a fertőzöttel szomszédos birtokokon is.

Az előírás szerint három kilométeres körben védőövezetet kell létrehozni, és ezen túl további hétkilométeres körben megfigyelési övezetet kell létesíteni a körül a hely körül, ahol a vírus a gyanú szerint megjelent. Ezen az összesen 10 kilométer átmérőjű körön belül minden szárnyast be kell zárni, szállításuk és egybegyűjtésük - például piacokon vagy verseny céljából - tilos.

A közösség emellett csütörtökön megtiltotta Bulgáriából származó házi szárnyasok és baromfiszármazékok beszállítását az EU területére. A balkáni országban egyelőre csak vadon élő madarakban mutatták ki a madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát, ugyanúgy, ahogy az EU-n belül Németországban, Ausztriában, Görögországban, Olaszországban és Szlovéniában.

Szlovénia múlt vasárnap jelentette be, hogy a madárinfluenza vírus H5-ös típusát mutatták ki egy Maribor közelében felfedezett elhullott hattyúban. A madár szervezetéből mintát vettek, és elküldték az Európai Unió nagy-britanniai és padovai laboratóriumába.

Két elhullott hattyú tetemét halászták ki a Dunából csütörtökön reggel a szlovákiai Párkánynál. Szerdán este Szlovákiában rendkívüli járványmegelőző intézkedéseket vezettek be. A rendelkezés visszavonásáig az ország területén tilos háziszárnyast és mindennemű madarat csoportosítani, madár-és baromfivásárokat, kiállításokat rendezni.

Svájcban három elpusztult hattyú tetemére bukkantak, jelenleg az egészségügyi hatóságok vizsgálják, hogy madárinfluenza okozta-e az állatok halálát. Az elhullott hattyúkat Aargau, Solothurn és Schwyz kantonokban találták.

Berlinben és Brandenburg tartományban is találtak elhullott madarakat, itt is vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy mi okozta a pusztulásukat. Korábban a Rügen szigetén elhullott két hattyúnál és egy héjánál kimutatták a madárinfluenza agresszív H5N1 vírusára utaló jegyeket.

A madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 vírusát azonosították román szakemberek a Constanta környékén elhullott szárnyasok tetemében - jelentette be csütörtökön Bukarestben a román állat-egészségügyi szolgálat egyik munkatársa.  Az elpusztult háziszárnyasok szervezetéből vett mintákat jövő héten küldik el az Európai Unió által hitelesnek elismert angliai, weybridge-i laboratóriumba.

forrás: MTI
Madárinfluenza Európában

Egyiptomban csütörtökön indítottak vizsgálatot annak kiderítésére, hogy a Kena déli tartományban rejtélyes körülmények között elhullott madarak halálát madárinfluenza okozta-e. Ezzab al-Maszri faluban 130 csirke pusztult el különös körülmények között, és a falu lakossága emiatt riasztotta a hatóságokat. Egyiptom kitart amellett, hogy az országban még nem fedeztek föl madárinfluenzás esetet. A kikötőkben fokozták a belépő forgalom ellenőrzését, és megfigyelőállásokat helyeztek el az ország tengeri és szárazföldi határai mentén abból a célból, hogy mintákat gyűjtsenek a költöző madarakból.

Indonéziában két újabb haláleset történt, amelyeket a gyanú szerint a madárinfluenza emberre is átterjedő vírusának fertőzése okozott - közölték az indonéz egészségügyi hatóságok csütörtökön. A madárinfluenzához hasonló tüneteket mutató 15 éves lányt és egy 27 éves férfit szerdán szállítottak kórházba, kis időkülönbséggel mindketten meghaltak. Indonéziában idén már 7, a H5N1 vírus által okozott halálesetet regisztráltak.

A nigériai hatóságok 19 nappal az előtt tudtak a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes, H5N1 altípusának jelenlétéről, hogy tájékoztatták volna a nyilvánosságot - közölték csütörtökön egészségügyi illetékesek. Olusegun Obasanjo államfő szóvivője azt mondta, hogy az elnök február 7-én értesült a fertőzésekről. A Kano állambeli madárinfluenza-bizottság vezetője állította, hogy csak ebben az államban harminc baromfitelepről érkeztek jelentések tömeges baromfipusztulásról, és az egészségügyi szolgálat munkatársai azóta több, mint 140 ezer szárnyast vágtak le.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK