A madárinfluenza miatt karanténba zárt két település, Nagybaracska és Csátalja lakói láthatóan nyugodtan tűrik, hogy alig 24 óra leforgása alatt az egész ország rájuk lett kíváncsi. A helyiek nem félnek a betegségtől, és eszük ágában sincs lemondani a rántott csirkecombról. Az egyik tévé riporterét ki is nevették a kocsmában, mikor megkérdezte az embereket, "rettegnek-e a vírustól?". Bár félelem és pánik nincs, a helyi galambászt "megöli az ideg a döglött hattyúk miatt".

"Meglepte az embereket, hogy éppen itt tűnt fel a madárinfluenza" - mondta az [origo]-nak Nagybaracska polgármestere, Király Sándor. A község első emberét szerdán délután három órakor értesítette a megyei főállatorvos, hogy a február elején a közelben talált elhullott hattyúk a madárinfluenza H5 típusú vírusát hordozták.

"Azonnal tartottunk egy operatív gyűlést, amelyen részt vettek a megyei és helyi állatorvosok, a rendőrség és a polgári védelem képviselői, valamint a két falu polgármestere" - számolt be Király Sándor. Elmondása szerint este tízig minden egyes házba eljuttattak egy felhívást a teendőkről és egy tájékoztatót a madárinfluenzáról, a vírus elleni védekezésről. A polgármester szerint a falu nyugodt, az "emberek teszik a dolgukat", és nincs pánik. Szerdán a helyi kocsmába betérő egyik tévériportert szabályosan kinevették, mikor megkérdezte, mennyire rettegnek a vírustól - jegyezte meg Király.

A 2700 fős faluban van egy kacsatelep, itt már szerdán megtettek minden óvintézkedést. Király Sándor azt is megemlítette, hogy sok vadmadár él a Nagybaracskához közeli Duna-holtágakon és a helyi horgásztónál. Ráadásul a polgármester szerint az elmúlt években többször is tapasztaltak elhullást a hattyúk és más fajták körében, még nagyobb számban is, mint most, de akkor ezt nem vizsgálta senki.

"Semmi fennakadás nincs itt nálunk" - ezt példázandó a polgármester megemlítette, hogy a szomszédos konyhán már javában főzik az ebédet több száz embernek: a szociális otthon lakóinak, a helyi óvodának és iskolának. A biztonság érdekében ugyanakkor csupa más településről hozott alapanyagból. "Az viszont elgondolkodtató és nem megnyugtató, hogy a Bács-Kiskun Megyei Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomáson a leépítések miatt jelenleg csak két-három munkatárs dolgozik" - vetette fel a polgármester, aki szerint ha mindez egy pár évvel ezelőtt történik, mikor jóval nagyobb volt az állatállomány, igencsak bajban lettek volna.

Egy állatbarát hazavitt egy haldokló hattyút

A gumicsizmás, védőköpenyes helyi állatorvos, dr. Tüske Ferenc már csütörtök kora reggel megkezdte a többi segítő eligazítását, akikkel együtt összeírják Nagybaracska és Csátalja minden egyes csirkéjét. Kérdésünkre elmondta, a madárinfluenzáról szóló hivatalos bejelentést követően azonnal felhívták a falubelieket: aki baromfit tart, az köteles ezt bejelenteni az önkormányzatnál. "Elhullott vagy betegnek tűnő állatot még egy háznál sem találtunk" - tette hozzá csütörtök délelőtt az állatorvos. Elmondása szerint február elején a holtágaknál elpusztult hattyúk tetemét lakossági bejelentés után a Duna-Dráva Nemzeti Park természetőrei szedték össze.

Fotó: Gergely Zsófia
Zárlat alatt Nagybaracska

"Úgy tűnik, a falubeliek nyugodtan viselik a sorsukat" - mondta Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője is, aki tájékozódni érkezett a helyszínre. "Az emberek tájékoztatása a legfontosabb, és reméljük, hogy kézben tartható a továbbiakban is ez a dolog" - jelentette ki a politikus, akivel mindkét településen összefutottunk.

"Csend és nyugalom van itt is" - erősíti meg a Nagybaracskán tapasztaltakat a másik érintett falu, Csátalja polgármestere is. Kovács Antal elmondta, hogy a nagyjából 1700 lakosú településtől pár kilométerre találták meg a 43 elpusztult hattyút. "Csátalja úgy került bele ebbe az egészbe, hogy az egyik halódó madár átrepült a helyi sertéstelepre, ahol valaki megtalálta" - tudtuk meg a polgármestertől. "Az illető nagy állatbarát, így haza is vitte a gyengélkedő madarat, mert meg akarta gyógyítani. Mivel az állatokban később kimutatták a vírust, az ő házát már fertőtleníteni is kellett" - meséli.

A polgármester még viccelődve hozzátette: egy biztos, ha volna is bűnözés, jelentősen visszaszorulna most, hogy rendőrkordon zárja le a kis körzetet. "Vagy legalábbis átutazó bűnözők biztos elkerülnek bennünket, ha meg történik valami, leszűkül a lehetséges tettesek köre" - jegyezte meg Kovács Antal, aki szerint egyébként nem jellemző feléjük a bűnözés, az elmúlt években egyetlen komolyabb bűncselekmény sem történt. "Egy biztos: tyúklopás mostanában nem lesz" - fejezte be gondolatmenetét a bűnözés és a madárinfluenza viszonyáról.