Magyar laboratóriumokban kimutatták, hogy a madárinfluenza emberre veszélyes H5N1-es vírustörzse jelent meg Magyarországon. Ezt azonban csak akkor jelenthetik be hivatalosan, ha ugyanerre az eredményre jut a speciális brit laboratórium is. A kormány jövő héten tájékoztató kampányt indít, a madárinfluenzával kapcsolatos információkat jelentet meg napilapokban és szórólapokat juttat el az egészségügyi intézményekbe valamint a baromfi-feldolgozókhoz.

Az [origo] információi szerint magyar szakemberek kimutatták, hogy Magyarországon is a madárinfluenza emberre veszélyes H5N1-es vírustörzse jelent meg, hivatalosan ezt azonban csak akkor jelenthetik be, ha ugyanerre az eredményre jut a speciális brit laboratórium is. Uniós előírás ugyanis, hogy csak az EU weybridge-i laboratóriumában elvégezett vizsgálatok után lehet hivatalosan bejelenteni, hogy valóban a madárinfluenza veszélyesebb, H5N1-es variánsáról van-e szó.

Korábban ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg a hatóságok részéről. Tekes Lajos, az Országos Állategészségügyi Hatóság igazgatója az Inforádiónak azt mondta, nagy valószínűséggel H5N1 van a magyar mintákban, amelyeket valószínűleg az angliai laborban is meg fognak erősíteni. A rádiónyilatkozat után ugyanakkor az [origo]-nak már azt mondta, hogy Magyarországon nem tudják megállapítani, hogy H5N1 vírusról van-e szó, és az EU nem is engedélyezi ezt a vizsgálatot. Egy az [origo]-nak név nélkül nyilatkozó vezető állat-egészségügyi szakember viszont azt mondta, a magyar laborok képesek erre.

A kormány jövő héten tájékoztató kampányt indít, a madárinfluenzával kapcsolatos információkat jelentet meg napilapokban és szórólapokat juttat el az egészségügyi intézményekbe, a honvédséghez, valamint a baromfi-feldolgozókhoz. Az információk közzététele a napilapokban 15 millió forintba kerül - közölte Batiz András kormányszóvivő.

A magyar hattyúkból vett minták péntek reggel 9-kor érkeztek meg az angliai laboratóriumba. Süth Miklós főállatorvos már korábban elmondta, nagy esély van arra, hogy a Magyarországon elhullott bütyköshattyúkat a H5N1 vírus fertőzte meg.

Újabb madárinfluenza gyanús eseteket nem találtak a hatóságok. A lakossági bejelentések nyomán érkező minták vizsgálatát azonban alig győzik. Csütörtökön 22, pénteken 23 madártetemet küldtek be hozzájuk vizsgálatra.

A két Bács-Kiskun megyei településen, Csátalján és Nagybaracskán talált bütykös hattyú tetemek közül szerdán háromban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A két falu 3 kilométeres körzetéből baromfit, tollat, valamint baromfiterméket nem lehet kivinni. A hatóságok ennek érdekében, a településeket elhagyó járműveket ellenőrzik, 10 kilométeres körzetben pedig fokozott ellenőrzéseket tartanak.

Két környékbeli ház udvarában csütörtökön le kellett ölni a baromfikat. Az egyik udvar gazdája hazavitte egy beteg hattyút, a másik udvar tulajdonosa pedig szintén érintkezett a beteg állattal. A leölt baromfik nem mutatták jelét a megbetegedésnek, megelőzés miatt pusztították el őket.

A madárinfluenza elleni ellenőrzési intézkedéseket a Tolna megyei Bátára is kiterjesztették, annak ellenére, hogy a faluban nem találtak beteg, vagy elhullott madártetemet - közölte pénteken az MTI-vel Frankné Kovács Szilvia, a megyei védelmi bizottság elnöke. Frankné Kovács Szilvia szerint azért van szükség az intézkedésekre, mert a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska körül elrendelt, tíz kilométeres ellenőrzési zónába Báta is beletartozik. Az elzárás mellett tilos faluból baromfit, és baromfitermékeket ki- és beszállítani, valamint baromfit a piacon árulni. Megtiltották a vadon élő madarak vadászatát is.

Pénteken három Baranya megyei települést is karantén alá helyeztek. Dunaszekcső, Bár és Homorúd a Bács-Kiskun megyében elrendelt zárlat tíz kilométeres megfigyelési körzetébe tartozik, ezért volt szükség a szárnyasokat érintő korlátozások bevezetésére. Az érintett településeken átvizsgálták a házi szárnyasokat, tájékoztatták a lakosságot és ellenőrzik a járműforgalmat. A tranzitforgalom kivételével tilos baromfit és más fogságban tartott madarat ki- és beszállítani, baromfit piacon árulni, tilos továbbá vadon élő madarakra vadászni.

Fertőtlenítenek a határon

Szerbia-Montenegró a madárinfluenza magyarországi megjelenését követően biztonsági intézkedést vezetett be a közös határátkelőhelyeken; fertőtlenítik a Magyarországról beutazók gépjárműveit. A fertőtlenítés díja egységes: motorkerékpárok esetében 100 dinár (mintegy 287 forint), személyautóknál 200 dinár, teherjárműveknél 400 dinár, autóbuszok esetében pedig 800 dinár.