A belvízzel elöntött területek nagysága vasárnap elérte a 100 ezer hektárt. A helyzet Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legsúlyosabb, Debrecenben harmadfokú készültséget rendeltek el. A belvíz miatt eddig 40 embert kellett kitelepíteni. A következő napok esőzései miatt várhatóan nő az elöntött területek aránya.

Folyamatosan nő a belvízzel elöntött területek nagysága, vasárnapra elérte a 100 ezer hektárt - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a hétvégén Hajdú-Bihar és Szolnok megyéből a belvízveszély miatt összesen 40 embert kellett kitelepíteni. Vasárnap összesen 200 alkalommal riasztották a tűzoltókat a belvíz miatt.

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta: Hajdú-Bihar megyében vasárnap öt lakóházból összesen 29 embert kellett kitelepíteni, Debrecen külterületéről kilenc embernek, Hajdúhadházán pedig 20 embernek kellett elhagyni otthonát.

Kósa Lajos debreceni polgármester, a helyi védelmi bizottság elnöke azt közölte, hogy a megyeszékhelyen harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, a hirtelen olvadás és a nagy mennyiségű csapadék miatt rendkívüli belvízhelyzet alakult ki a város alacsonyan fekvő külterületein.

Szolnok megyében Karcag külterületén egy tanyából öt embert telepítettek ki, vasárnap este pedig további hat embernek kellett elhagyni két lakóépületet a belvíz miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében nem volt kitelepítés, de Nyírbátorban nyolc lakóházat kellet védeni homokzsákokkal és szivattyúzással.

A Tisza vízgyűjtő területein lehullott mintegy 30-40 milliméter eső, és az olvadás miatt a Berettyón árhullám alakult ki, ezért a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) a folyón első fokú árvízvédelmi készültséget rendelt el. A vízügyi igazgatóság a Berettyó-Sebes-Körös közén, a Hortobágy-Berettyó mentén, a Kálló, valamit a Kondoros mentén másodfokú a készenlét vezetett be.