Nem ment ki senki egy beteg hattyúért

2006.02.20. 12:35
Egy ornitológus vitte be az állategészségügyi hatóságokhoz azt a fővárosban talált beteg hattyút, amelyhez a bejelentést követő, több óra után sem érkeztek meg a hatóság munkatársai. A madárinfluenza hazai megjelenése után, a hatóságok azt ígérték, minden bejelentett gyanús esethez kimennek az állatorvosok. Hétfőre újabb két Nagybaracskán elhullott hattyúról derült ki, hogy madárinfluenza miatt pusztult el.

Egy beteg hattyúhoz öt órán keresztül sikertelenül próbálta kihívni az állategészségügyi hatóságokat a fővárosban egy ornitológus. A neve elhallgatását kérő állatvédő az [origo]-nak elmondta: az óbudai Hajógyári-sziget déli részén, vasárnap délben bukkantak egy feltehetően beteg, a parton gubbasztó hattyúra. Az ornitológus ezt követően felhívta a 189-es zöld számot, amelyet a kormány a madárinfluenza magyarországi megjelenése után, kifejezetten a gyanús esetek bejelentésére hozott létre.

A férfi este 7-ig várt az állategészségügyi hatóság munkatársainak felbukkanására, majd védőfelszerelésbe öltözve egy zsákba dugta a hattyút és ügyeletes hatósági állatorvoshoz szállította, aki elaltatta a beteg madarat. A hattyút ezt követően az Országos Állategészségügyi Intézetbe szállították. A szakember az [origo]-nak azzal magyarázta, hogy a hatóságok többszöri figyelmeztetése ellenére is a beteg madárhoz nyúlt, hogy attól tartott, a beteg madarat kóbor kutyák, vagy más járókelők találják meg.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban nem tudtak felvilágosítást adni az esetről, a tárcánál az [origo]-nak állították: az állategészségügyi hatóságok, a zöld számra érkező, összes lakossági bejelentést kivizsgálják. Az [origo]-val a 189-es kormányzati számon pedig annyit közöltek, hogy minden hívást továbbítanak az állategészségügynek, az viszont már az állatorvosokon múlik, hogy ki is mennek-e a helyszínre.

Újabb hattyúkban találtak madárkórt

Közben újabb két, Nagybaracska térségében talált bütykös hattyúról derült ki hétfő reggelre, hogy madárinfluenzában pusztult el. Ezt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Süth Miklós főállatorvos jelentette be hétfőn. Azt, hogy konkrétan a H5N1-es vírus okozta-e elhullásukat, az angliai laboratórium vizsgálata erősítheti meg, vagy vetheti el.

Az új fertőzések napvilágra kerülése miatt, nem kell új állategészségügyi zárlatot elrendelni, hiszen a két tetemet február 13-án ugyanabból a térségből küldték be, ahol a korábbi, madárinfluenzában elhullott hattyúkat találták. A betegség továbbra sem terjedt át háziszárnyasokra.

A két Bács-Kiskun megyei településen, Csátalján és Nagybaracskán elhullott bütykös hattyú tetemek közül, szerdán háromban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A két falu 3 kilométeres körzetéből baromfit, tollat, valamint baromfiterméket nem lehet kivinni. A hatóságok ennek érdekében, a településeket elhagyó járműveket ellenőrzik, 10 kilométeres körzetben pedig fokozott ellenőrzéseket tartanak. A 10 kilométeres zónába három Baranya megyei település (Dunaszekcső, Bár és Homorúd) is beletartozik, így pénteken ezekre is kiterjesztették a karantént.

Nem oltják be a madarak mellett dolgozókat

Nincs szükség arra, hogy elkezdjék oltani a baromfik közelében dolgozókat azzal a vakcinával, amelyet Magyarországon fejlesztettek ki - mondta Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Az eddigieken kívül szerinte nem kell további intézkedéseket tenni.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a lezárt körzetekben eddig senkin sem jelentkeztek influenzaszerű tünetek. Az oltóanyagról elmondta: március első hetének végére meglesz a H5N1 elleni oltóanyag. Ez azt jelenti, hogy akkorra 20 ezer ampulla áll majd rendelkezésre. Magyarország mintegy heti 500 ezer adag gyártására képes.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK