Valóság-füzetekkel támad a Fidesz

2006.02.20. 14:05

Rogán Antal kampányfőnök ígérete szerint minden postaládába eljuttatja 100 százalék valóság című kampányfüzetét a Fidesz. Ebben az ellenzéki párt egy kérdőíven tudakolja az emberektől, hogy jobban vagy rosszabbul élnek-e, mint négy éve. A kiadványban a Fidesz összegyűjtötte a plakátokról már jól ismert témákat, amelyekkel szambesíteni akarják a választókat és a kormányt.

A héten, a tervek szerint minden háztartásba eljuttatja legújabb kampánykiadványát, a 100 százalék valóság című füzetecskét a Fidesz. Ebben az ellenzéki párt újból előveszi a plakátokról vagy korábbi nyilatkozatokból már ismert témákat: otthonteremtés, munkanélküliség, gázár, gyógyszerár, BKV-tarifák, vidéki kisposták bezárása, a pályakezdő fiatalok elhelyezkdése. Emellett egy rövid kérdőíven válaszolhatnak arra a választók, hogy jobban, vagy rosszabbul élnek-e, mint négy éve.

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke hétfőn mutatta be a füzetet, és sajtótájékoztatóján részletesen kitért a kormány otthonteremtési politikájára. Megismételte a pártja által hangoztatott adatokat: e szerint, miközben Medgyessy Péter 2002 áprilisában, még miniszterelnök-jelöltként, azt mondta, ha nyernek a választásokon, szélesíteni fogják a lakáshitelhez jutási lehetőségeket, valójában 2003-hoz képest, 2005-ben 70 százalékkal kevesebb támogatottot lakáshitelt vettek fel az emberek.

A Fidesz által közölt adatok szerint 2003-ban 126 ezren, 2005-ban pedig már csak 39 ezren vettek fel támogatott lakáshitelt. Rogán szerint azért csökkent az elfogadott igénylések száma, mert a kormány folyamatosan szűkítette a lehetőségeket, csökkentették a felvehető összeget, az adókedvezmények körét, és emelkedtek a kamatok is.

Az MSZP korábban azzal vágott vissza a Fidesz otthonteremtési politikával kapcsolatos állításaira, hogy a Fészekrakó-program a nehezebb anyagi helyzetben lévő fiatal, gyermekes családoknak segít, szemben az Orbán-kormány lakástámogatási rendszerével, amikor a gazdag szülők gyermekeit támogatták az adófizetok pénzéből, és sokan beruházási céllal vettek hitelre lakást. Emellett azzal is érveltek többszöt az MSZP-s politikusok, hogy a Fidesz-kormány 2001-ben lakáscélokra 126,9 milliárd forintot költött, míg ezt a Gyurcsány-kormány 2005-re, több mint a duplájára, 276 milliárd forintra növelte.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK