Már biztos, hogy a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es típusú vírustörzse ölt meg több, a Bács-Kiskun megyei Nagybaracska térségben elhullott hattyút, miután ezt megerősítették a speciális brit laboratóriumban is. A hivatalos eredmény után újrakezdődik a karantén az érintetett településeken.Szlovákiában kedden egy vándorsólyomban azonosították a vírust, ez az első eset, hogy ragadozómadárban mutatták ki a madárinfluenzát.

A hivatalos brit vizsgálatok szerint a madárinfluenza H5N1-es vírusa fertőzte meg azt a három hattyút, amelyeknek a tetemét még a múlt héten találták meg Magyarországon - jelentette be Batiz András kormányszóvivő.

A hivatalos brit vizsgálatot követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette: újrakezdődik az állategészségügyi zárlat időtartama Nagybaracskán és Csátalján. A legszűkebb, három kilométeres védőkörzetben a 21 napos, míg a tíz kilométeres megfigyelési területen a 30 napos a zárlat időtartama indul újra.

További óvintézkedésekre azonban nincs szükség, mivel a kormány és a szakhatóságok múlt hét óta a lakosság és a háziszárnyasok védelmében olyan intézkedéseket vezetett be, mintha már akkor biztos lett volna a H5N1-es vírus magyarországi megjelenése - közölte a kormányszóvivő 

Az már a korábbi, magyarországi laborvizsgálatok alapján kiderült, hogy a múlt héten Nagybaracska és Csátalja térségében talált hattyútetemekben a madárinfluenza H5-ös vírustörzse jelent meg. Korábban már valószínű volt, hogy ezen belül az az N1-es vírustörzs jelent meg Magyarországon, amely veszélyes lehet az emberre is. Uniós előírás azonban, hogy csak az EU weybridge-i laboratóriumában elvégezett vizsgálatok után lehet hivatalosan bejelenteni, hogy valóban a madárinfluenza veszélyesebb, H5N1-es variánsáról van-e szó.

Hét hattyúban találtak madárkórt

Eddig összesen hét hattyúról derült ki, hogy madárinfluenzában pusztult el, ezek közül háromban mutatták ki a H5N1 vírust. A fennmaradó négyről - amelyből kettőt a keddi napon juttattak el a londoni laboratóriumba - a napokban derül ki, hogy valóban a H5N1 végezett-e velük. Ezeket az állatokat a lezárt körzetben, Nagybaracska térségében találták.

A két Bács-Kiskun megyei településen, Csátalján és Nagybaracskán elhullott bütykös hattyú tetemek közül múlt szerdán először háromban mutatták ki a madárinfluenza vírusát. A két falu 3 kilométeres körzetéből baromfit, tollat, valamint baromfiterméket nem lehet kivinni.

A hatóságok ennek érdekében, a településeket elhagyó járműveket ellenőrzik, 10 kilométeres körzetben pedig fokozott ellenőrzéseket tartanak. A 10 kilométeres zónába beletratozik Szeremle, Bátmonostor, Vaskút, Gara, Bácsszentgyörgy, Dávod, Hercegszántó, Homorúd, Báta, Dunaszekcső, valamint Dunafalva.

A 189-es hívószámra eddig 5 620 hívás érkezett, ezekből 1 301 volt a bejelentés. Nem volt azonban olyan hely az országban, ahonnan kettőnél több állati tetemet küldtek volna, ez is azt engedi feltételezni, hogy máshol nem ütötte fel a fejét a betegség - közölte Süth Miklós főállatorvos.

Hatmilliárdot különít el a kormány

A kormány 5,8 milliárd forintot különít el a madárinfluenza-helyzet költségeire - jelentette be Batiz András kormányszóvivő kedden. Ebből 3,5 milliárd forint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz kerül. 2,3 milliárdból fedezik a lezárt területen szolgálatot teljesítő rendőrök költségét, valamint az állategészségügyi intézetben folyamatosan dolgozók túlmunkáját.

A héten indult tájékoztató kampányra pedig 200 millió forintot fordít a kormány. Ennek részeként a madárinfluenzával kapcsolatos információkat jelentetett meg napilapokban, valamint szórólapokat juttat el az egészségügyi intézményekbe, a honvédséghez, valamint a baromfi-feldolgozókhoz.

Ebben többek között arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy ember is megkapja a vírust. A madárinfluenza csak olyanokat fertőzött meg, akik közvetlen kapcsolatban voltak a szárnyasokkal, például baromfi feldolgozókban dolgoztak. A főállatorvos szerint ennek Magyarországon meglehetősen csekély az esélye.