A H5N1-vírus ölte meg a magyar hattyúkat

2006.02.21. 10:02

Egy fehér bukóréce és egy vándorsólyom tetemében mutatták ki kedden Szlovákiában a H5 típusú madárinfluenza-vírus jelenlétét. Mindez azért rendhagyó, mert ez az első eset, amikor a vírust ragadozó madárban azonosították. Az esetet bejelentő Simon Zsolt, a szlovák kormány mezőgazdasági minisztere elmondta: ragadozó madárban eddig még sehol nem azonosították a vírust, amely rendszerint hattyúkat, vadludakat és vadkacsákat fertőzött meg.

A fertőzött madarat a bősi erőmű közelében, az elterelt régi Duna medrét övező ártéri erdőben találták meg.  Az uniós rendelkezéseknek megfelelően Pozsony a nagy-britanniai laboratóriumba küldi a madarakból vett mintát. Szlovákiában eddig közel kétszáz elhullott madár tetemét vizsgálták meg, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek.

Száz vírusos madár Németországban

Észak-Németországban száz fölé emelkedett a H5N1 vírustól elpusztult vadmadarak száma - jelentette be kedden a szövetségi állategészségügyi kutatóintézet, ahol a madártetemeket vizsgálják. A megfertőzött újabb tetemek Rügen szigetéről származnak, ahol 250 fős katonai erősítés segít az elhullott állatok begyűjtésében. Németországban először ezen a szigeten találtak H5N1-gyel fertőzött állatokat, azóta már a szárazföldön is. Az érintett körzetekben, gyakorlatilag a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományhoz tartozó tengeri partszakaszon, katasztrófariadót, készültséget rendeltek el.

A német szakemberek egyik legfőbb gondja, hogy a vírus átterjedhet a házi szárnyasokra. Ezért nem csak a szabadtéri tartást tiltották be, de Rügenen elkezdték leölni a fertőzési gócokhoz közeli gazdaságok baromfiállományát. Eddig több mint két és fél ezer szárnyast pusztítottak el.

H5N1 Horvátországban

A madárinfluenza H5N1-es veszélyes alfaját mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok abban a döglött hattyúban, amelyet a múlt héten találtak a dél-horvátországi Ciovo szigetén - közölte kedden a zágrábi mezőgazdasági minisztérium szóvivője. A horvát hatóságok a fertőzés  három kilométeres körzetben fertőtlenítést végeznek, és fokozzák a vadmadarak megfigyelését. A házi szárnyasokat a területen nem fenyegeti nagy veszély, mivel a szigeten azt elenyésző számban van belőlük.

Horvátország tavaly októberben számolt be az első madárinfluenzás esetről, amikor hat hattyútetemre bukkantak az ország keleti részében. A körzetben 30 ezer háziszárnyast pusztítottak el.

Bezárták a Tower hollóit

A madárinfluenza veszélye miatt fedél alá vitték Londonban a Tower híres fekete hollóit, amelyekről a legenda azt tartja, hogy ha eltűnnek a Towerből, összeomlik a monarchia. A XI. században épült erődítmény szóvivője elmondta: a hat fekete hollót, amelyek a Tower belső udvarán töltik napjaikat, az egyik toronyban lévő, zárható kalitkákba költöztették át, ahol semmiképpen sem érintkezhetnek vándormadarakkal, és nem veszélyezteti őket a gyilkos vírus. 

Importtilalom az európai csirkére

Az európai madárinfluenza-esetek nyomán Thaiföld importtilalmat vezetett be minden olyan európai országból származó baromfira, ahol előfordultak már madárinfluenzás esetek. A tilalom mindenekelőtt a német és francia importot érinti, mivel Thaiföld Európa más országaiból szinte nem is vásárol szárnyas húst.

Az Európai Bizottság elfogadta a korlátozást, szóvivője közölte: minden országnak joga van korlátozni az importot azokból az államokból, ahol a kór már előfordult. Az EU már korábban hasonló importtilalmat vezetett be azokból az ázsiai országokból, ahol 2003-ban és 2004-ben már jeleztek hasonló megbetegedéseket.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK