Egy titokzatos "csillagszeműnek" ajánlotta könyvét Medgyessy Péter volt miniszterelnök, aki írásában a pánikoló szocialistákat okolja megbuktatásáért. A bemutatón ugyanakkor ott volt utóda, Gyurcsány Ferenc is, aki szerint "Horn Gyulát meg kell zabálni".

Polgár a pályán címmel jelent meg Medgyessy Péter volt miniszterelnök önéletrajzi könyve, amelyet kedden előde és utóda,  Gyurcsány Ferenc és Horn Gyulamutatott be. Az eseményen részt vett Göncz Árpád volt köztársasági elnök, Boross Péter volt miniszterelnök, a Medgyess-kormányból Bárándy Péter, Görgey Gábor és Draskovics Tibor volt miniszterek, Hiller István szocialista pártelnök, Lendvai Ildikó frakcióvezető.

Rajtuk kívül több művész, illetve közéleti személyiség is megjelent: Törőcsik Mari, Bacsó Péter, Gálvölgyi János, Farkasházy Tivadar, Benkő László. Ott volt Erős János, az MFB elnöke, Medgyessy felesége és nevelt lánya, Tornóczky Anita. A 2400 forintba kerülő, fényképekkel illusztrált könyv első kiadása hatezer példányban jelent meg.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte a bemutatót, hogy aggodalommal töltötte el a könyv. De kiderült, nem azért, amire hirtelen minden újságíró gondolhat, hanem azért, mert ilyenkor felmerülhet, kinek a könyve jobb: Horn Gyuláé, Medgyessy Péteré vagy az övé. Aztán elolvasta a kéziratot, és elmondása szerint megkönnyebbült. Szerinte ugyanis a Polgár a pályán sokkal személyesebb önvallomás, szélesebb világkép-értelmezés és általában gazdagabb, mélyebb és egyénibb, mint a többi könyv.

Gyurcsány Ferenc szerint Antall József a demokratikus jogállam kiépítésével, Horn Gyula a gazdasági rendszerváltással, Medgyessy Péter pedig az átfogó szociális kiigazítással alkotott maradandót. Méltatta elődje polgári attitűdjét és a riválisok iránt tanúsított tiszteletét, szerinte erre az örökségre építenie kell az MSZP-nek. Megjegyezte: Medgyessy Péter a küzdelmeket kevésbé kedvelte, mint a termékeny párbeszédet, s egyik nagy nehézsége, hogy nem mindig talált ehhez partnereket, és itt nem csak az ellenzékre gondolt, hanem másokra is. A könyvet úgy jellemezte: "medgyessys".

Fotó: MTI
Művészek is ott voltak

Horn Gyula kiváló szakembernek nevezte a volt kormányfőt, akinek "csak egy elhajlása volt; ő hozta a nyakunkra az adórendszert" - utalt a rendszerváltás előtt betöltött pénzügyminiszteri és miniszterelnök-helyettesi posztjára. Medgyessy Péter mindig féken tudta tartani az elszabadult indulatokat, a hazafiságot ötvözte az aktuális ügyekkel és állja a szavát - mondta Horn Gyula. A volt miniszterelnöknek sikerült megdöbbentenie a hallgatóságot, amikor utódának erdélyi származására célozva úgy fogalmazott: "2007-ben Románia csatlakozik Magyarországhoz, mint EU-tag... Most nehogy félreértse bárki is. Ha tagja lesz az Európai Uniónak, akkor Erdély csatlakozik, nem geopolitikai, nem egyéb értelemben, hanem érzelmileg az ottani magyarság boldogulása szempontjából, és a magyar-román viszony szempontjából is ez rendkívül fontos". Talán erre reagálva Gyurcsány Ferenc később még egyszer magához ragadta a mikrofont, és egy, a blogjára reagáló beírást idézve azt mondta: "Horn Gyulát meg kell zabálni".

Nem ígért könnyű olvasmányt Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök azt mondta: a kötet a baloldalhoz közel állókon túl a konzervatív közönségnek is szól, "az érdeklődő, nyitott, a jobboldalhoz közelálló embereknek, akik kíváncsiak arra, hogy vélekedett egy miniszterelnök, aki a baloldalról jött". Kiemelte, abban reménykedik, hogy választ kap az olvasó arra a kérdésre is, hogyan "keveredett a baloldalra" egy erdélyi középosztálybeli, értelmiségi család gyermeke, akinek több felmenője is pap volt. Végezetül egy talányos mesével zárta beszédét: felhívta valaki, akinek nem írta ki a számát a telefonja, s ő azzal vette fel: "szervusz csillagszemű". Azonban kiderült, hogy Macskássy Izolda volt a vonal végén, de a volt kormányfő nem rá gondolt, hanem valakire, akinek "a csillagszeme belülről jön". Elmondása szerint neki szól ez a könyv.

Nagy Szilvia