Állatkínzás bűntettének gyanúja miatt folytatnak eljárást egy soproni férfi ellen, akinek hűtőládájában hatvanegy lefagyasztott kutyatetemre bukkantak. A Kutya című újság főszerkesztőjének feljelentése alapján a Soproni Városi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el egy 64 éves helyi lakos ellen állatkínzás miatt.

A nyugdíjas férfi egy Sopron külterületén lévő telken több tucat kutyát tartott embertelen körülmények között. A lakásán tartott házkutatás során a döbbent rendőrök hűtőládákban 61 lefagyasztott kutyatetemre bukkantak. Annak gyanúja egyelőre nem merült fel, hogy az állatokat élelmezési célra akarta volna használni - nyilatkozta Farkas Gábor rendőrkapitány.

Az idős férfi elmondása szerint egy régi, őshonos magyar kutyafajtát akart újból kitenyészteni. A rendőrség által bevont etológus szakértők szerint művei a beltenyészet miatt inkább lettek korcsok, kutyaroncsok, mint igazi állatok. Mivel az általa megálmodott régi-új fajt fehér színűnek vélte, sikerült "előállítania néhány albínót is". A szerencsétlen állatok annyira nem voltak életképesek, hogy a lefagyasztott példányok valószínűleg maguktól hullottak el.

A soproni rendőrkapitányság állatkínzás bűntette miatt folytat eljárást a dilettáns genetikus ellen.