Sokadszor csaptak össze a hatodik kerületi önkormányzattal a Király utca 40. alatti ház lebontása ellen tiltakozó civilek. Ezúttal az épület előtt tartottak sajtótájékoztatót, amely inkább demonstrációhoz hasonlított. A végszót majd az ügyészség mondja ki, de a határozat késik, és a bontás most is folyik.

A városvédők úgy tűnik, nem tudják megakadályozni a 19. századi épület bontását, amely jelenleg is folyik. Hétfőn a kerület polgármestere, Verók István állítólag megígérte a bontás felfüggesztését, amíg a városvédők által megkeresett ügyészség határoz a ház ügyében. Ennek ellenére folynak a bontási munkálatok. A múlt hét óta az épületet fekete fóliával borították be, eltakarva a járókelők szeme elől.

A sajtótájékoztató helyszínén rendőrök álltak őrt, akik az [origo] kérdésére azt mondták: nem a házat védik a civilektől, csupán a rendre vigyáznak. A helyszínen a sajtó képviselői előtt keveredett vitába az alpolgármester, Fürst György a városvédő szervezetekkel, köztük az Élőlánc Magyarországért Párttal. A civilek szerint rosszhiszeműen jár el a kerület, amikor nem várja meg az ügyészség határozatát a bontás jogszerűségéről, ráadásul a polgármester "megszegte a szavát", mert folytatódik a bontás a tegnapi ígéret ellenére.

Fürst György ezzel szemben állította: jelenleg jogszerűen folytatódik a bontás. Az önkormányzatnak szerinte nem kötelező megvárnia az ügyészség határozatát. Ha a testület úgy dönt, hogy felfüggeszti a bontási engedélyt, akkor abbahagyják a munkálatokat - ígérte.

A két fél egy ideje nem tud megegyezni arról, hogy jogszerű-e az egy éve, a hatodik kerület birtokában levő bontási engedély. A városvédők szerint az engedély megadása előtt ki kellett volna kérni az örökségvédelmi hivatal véleményét. A hivatal elnöke, Varga Kálmán már a múlt héten jelezte: jogellenesnek tartja a bontást, és támogatja a városvédőket. Később Demszky Gábor főpolgármester és Bozóky András kulturális miniszter is a Hild József tervezte épület megmentése mellé állt. Egy aktivistát, aki felmászott az állványzatra pénteken a rendőröknek kellett eltávolítaniuk a helyszínről.

A városvédők megpróbáltak beszélni Verók István polgármesterrel, de Verók nem fogadta őket arra hivatkozva, hogy előre be kell jelentkezni nála, helyette ismét Fürst György alpolgármester jelent meg, aki cáfolta, hogy Verók a bontás szüneteltetésére tett volna ígéretet. Az újabb vitát követően eredmény nélkül távoztak a városvédők. "Úgy tűnik, nincs jogszerű eszköz arra, hogy megállítsuk azt a bűnsorozatot, amellyel ingatlanspekuláció martalékává tették Budapestet" - jelentette ki Lányi András, az Élőlánc Magyarországért Párt elnöke. Verók Istvánt mindeddig nem sikerült elérnünk.

Wirrth Zsuzsanna