Pénzbüntetésre ítélte a Pécsi Ítélőtábla azt a két rendőrt, akik egy hivatalos intézkedés során súlyosan bántalmaztak egy fiatalembert.  Az ittasan fenyegetőző férfinak eltörött a karja, kificamodott a könyöke, és megsérült a feje is.

A Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában két rendőrt pénzbüntetésre ítélt, egyet felmentett azok közül, akiket hivatalos eljárás során elkövetett bántalmazással vádoltak. Az egyik rendőrt 200 ezer, a másikat pedig 140 ezer forint megfizetésére kötelezte. Az ügyben első fokon eljárt Baranya Megyei Bíróság mindhármuk esetén felmentő ítéletet hozott.

A rendőröknek 2004. január 31-én egy pécsi családnál kellett intézkedniük. A csalág egyik tagja ittasan tért haza, szóváltásba került édesapjával, majd őt és a többi hozzátartozót is megfenyegette. A férfi szidalmazta a helyszínre érkezett járőröket, akik erősítést hívtak a dühöngő ember megfékezésére.

Már tizenegy járőr volt a helyszínen, amikor a férfi azt mondta, hogy leszúrja az első rendőrt, aki belép a ház kapuján. A rendőrök erre lefújták gázspray-vel, majd a már menekülő férfit a ház udvarán gumibottal többször hátba vágták, végül a földre teperték és megbilincselték.

A helyszínen azonban kiderült, hogy a férfi az intézkedés során súlyos sérüléseket szenvedett, ezért mentőt hívtak hozzá és kórházba szállították. Az orvosi vizsgálat adatai szerint eltört a karja, kificamodott a könyöke, fején seb, hátán pedig a gumibot nyomai voltak láthatóak. A sértett munkaképessége maradandóan, huszonöt százalékban csökkent, így az intézkedő rendőrök ellen vizsgálat indult, ennek végén, három járőrrel szemben vádat emelt az ügyészég.

A másodfokon eljárt tanács vezető bírája a jogerős ítéletet azzal indokolta, hogy a rendőri intézkedés jogszerű volt, de aránytalan, ezért jogszerűtlenné vált és bűncselekmény elkövetéséhez vezetett.