Magyarországon államtitok, hogy ki dönthet az eltérített utasszállító repülőgépek lelövéséről. Ezt hazánkban kormányhatározat szabályozza, ami egyesek szerint alkotmányos jogokat sérthet - írja a Népszabadság.

Németországban az alkotmánybírák a közelmúltban megsemmisítették azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy különleges esetekben lelőjék azokat a polgári repülőgépeket, amelyeket terroristák eltérítettek. Magyarországon erről kormányhatározat, nem törvény rendelkezik, és tartalma államtitoknak minősül - olvasható a Népszabadság keddi számában.

A hazaihoz hasonló, most megsemmisített német törvény arról rendelkezett, hogy akkor lehet lelőni egy terroristák kezébe került polgári gépet, ha ezzel egy még nagyobb katasztrófát meg lehet akadályozni. Erről a német védelmi miniszter dönthetett. A magyarországi titkos kormányhatározat a lap szerint valószínűleg példa nélkül való, mert másutt ezt törvényben rögzítik. Az ilyen rendelkezések ugyanis súlyosan korlátoznak alkotmányos alapjogokat, többek között az élethez való jogot.

Hazánkban titokban tartják, hogy ki jogosult dönteni az eltérített gépek lelövéséről. A Népszabadság úgy tudja, nem politikus kezében lenne a döntés. A lapnak a határozattal kapcsolatban nem nyilatkoztak a kormány részéről, de nem tagadták a titkos határozat létét. A lap úgy tudja, a határozat elfogadásakor itthon is felmerültek alkotmányos aggályok, de végül úgy döntöttek: végszükségben megengedhető az élet veszélyeztetése.

Simicskó István (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi bizottságának alelnöke a Népszabadságnak nyilatkozva úgy vélte, megfontolandó, hogy szükség van-e ilyen légtérvédelmi szabályokra. Szerinte továbbra is lehet számítani terrortámadásokra, így nem lenne célszerű a szabályok megsemmisítése, de érdemes lenne áttekinteni a feltételeket. Simicskó szerint a terrorelhárítás elsőszámú eszközei továbbra is a biztonsági intézkedések. Szeptember 11-e óta a szigorúbb ellenőrzések miatt csak kevés gépet sikerült eltéríteni - nyilatkozta a lapnak a politikus.

Tegnap délután a Magyar Honvédség két Mig-29-es vadászrepülőgépet is riasztották, hogy azonosítsanak egy utasszállító gépet, amely a magyar légtérbe lépett. A gép Londonból tartott Bahrein felé. Ez volt az első eset, hogy a NATO magyar vadászrepülőket riasztott egy utasszállító repülőgép miatt.