Nyolcvan település küzd a belvízzel

2006.02.22. 13:09

Eddig 78 embert kellett kitelepíteni a belvízzel sújtott területekről, az országban 81 településen van belvízvédelmi készültség. Az elöntött területek nagysága meghaladja a 152 ezer hektárt, Szabolcs-Szatmár, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyében a legrosszabb a helyzet. A magas talajvíz miatt várhatón tovább nő a vízzel borított területek aránya.

Szerdán kilenc további családot kellett kitelepíteni a belvíz sújtotta területekről, így országosan összesen 78 ember volt kénytelen elhagyni az otthonát - közölte az [origo]-val az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor elmondta: a helyzet nem kritikus, tömeges kitelepítésekre sehol nem került sor. 

Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár megyében a legrosszabb a helyzet. Az elöntött területek nagysága fokozatosan nő, jelenleg eléri a 152 ezer hektárt, vagyis 1520 négyzetkilométert - tette hozzá a szóvivő.

A környezetvédelmi tárca becslései szerint a következő napokban várhatóan tovább nő a belvizes területek aránya. Ennek oka, hogy a talajvízszint 30 centiméterrel haladja meg a sokéves átlagot, ami lehetetlenné teszi, hogy a földbe be tudjon szivárogni a víz. Ráadásul a belvízelvezető csatornák jórészt jegesek voltak az elmúlt napokban, ami csökkentette azok vízelvezető képességét.

A tárca közleménye szerint a kormány egy kétmilliárd forintos keretet nyitott meg belvíz elleni védekezés céljára. Ezen kívül további, kétmilliárdos közmunkaprogramot indított, amely a védekezésbe, mintegy 10 ezer ember bevonását teszi lehetővé.

60 település küzd a belvízzel

Az országban 81 önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget: Debrecennél harmadfokú készültség van érvényben, 27 településen pedig másodfokú készültséget vezettek be.

Az ország északi és keleti részén 54 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 32 szakaszon első, 19 szakaszon másod, 3 szakaszon pedig harmadfokú készülstéget vezettek be.

Forrás: MTI
Elöntött területek

Hajdú-Bihar megyében 23 ezer hektár, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 22 ezer, Csongrád megyében 15 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 12 ezer, Bács-Kiskun megyében hétezer hektárt borít belvíz.

Nincs árvízveszély

A csapadék és az enyhe idő következtében megindult hóolvadás miatt a Krasznán is árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni. Így a legenyhébb, elsőfokú készültség van a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Fekete-Körösön és a Krasznán.

A Tisza vízgyűjtő területein felhalmozódott hó mennyisége 50 százalékkal haladja meg az elmúlt évek átlagot, a Duna vízgyűjtőjén felgyülemlett hó pedig a duplája az átlagosnak. Árvízvezet egy hirtelen olvadás és az azt kísérő nagy esőzés eredményezne.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK