Tiltás ellenére tovább bontják a Király utcai házat

2006.02.22. 16:50

Felfüggesztették szerdán a Király utca 40. alatti Hild-épület bontását, de ennek ellenére mégis bontják az épületet. A VII. kerületi jegyző - aki korábban kiadta a bontási engedélyt - szerdán értesítette az érintetteket az engedély felfüggesztéséről. Ez viszont nem érkezett meg a VI. kerülethez, ahol az épület található. A döntés előzménye, hogy az ügyészség kedden óvást nyújtott be, amelyben kérte, hogy függesszék fel a bontást, így kötelező lenne leállíttatni a munkálatokat.

A VI. kerületi Király utca 40 szám alatti házra korábban bontási engedélyt kiadó, VII. kerületi önkormányzat jegyzője szerdán délután értesítette az érintetteket, így a VI. kerületi önkormányzatot és a munkálatokat végző céget is, hogy az ügyészség kedden bejelentett óvása miatt fel kell függeszteni a ház bontását. A jegyző ezek után új eljárásban dönt az engedélyről - tudta meg az [origo] az önkormányzat sajtószóvivőjétől.

A bontás ennek ellenére szerdán folytatódott, mert a VI. kerületi önkormányzat nem kapta meg a VII. kerületi határozatot. Emellett arra hivatkoztak még, hogy egy szakértői vélemény szerint életveszélyes az épület.

Varga Jenő, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az [origo] megkeresésére azt mondta a Király utcai ház bontásával kapcsolatban, hogy kedden küldték el az ügyészségi óvást a VII. kerületi önkormányzatnak, amelyet a bontást engedélyező határozat ellen nyújtottak be és indítványozták a bontási határozat végrehajtásának felfüggesztését. Az óvás indoklása szerint az ügyben eljáró erzsébetvárosi önkormányzat az engedélyezési eljárás során nem kereste meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt mint az ügyben illetékes szakhatóságot.

A végrehajtás felfüggesztése az ügyész indítványa folytán kötelező - mondta Varga. Ennek ellenére szerdán délelőtt még tovább folytatták a bontási munkálatokat. Varga szerint, ha az ügyészségi óvás után is folytatódik a bontás, az "a jog talaján kívül eső dolog."

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú, VI. kerületi épület bontását múlt hét pénteken kezdték meg, annak ellenére, hogy a döntés ellen civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, és Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését Verók Istvántól, a tulajdonos, VI. kerület polgármesterétől.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK