Negyedére csökkenhet a gyermekszegénység Magyarországon 25 év alatt, ha megvalósul a Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program - reméli Ferge Zsuzsa akadémikus és a terv kidolgozásával megbízott többi szakértő. Ingyenes zsömle és tej reggelire, több óvoda, gyermekombudsman, évente emelkedő családi pótlék szerepel a programban, amelynek valóra váltása nem csak pénzkérdés. Ferge Zsuzsa szerint "a gyereket jobban szerető kultúrára" is szükség van ahhoz, hogy kevesebb legyen a szegény gyerek, ne kelljen minden negyedik-ötödik kicsinek nélkülöznie.

"Sosem kér semmit, se csokit, se drága ruhát. Azt szokta mondani: csak azt szeretné, hogy az anyja egészséges legyen" - mesélt fiáról az [origo]-nak egy ötven év körüli asszony Józsefváros egyik játszóterén. Az anya munkanélküli, egyedül tartja el a fiát. Hiába keres munkát, még takarítónőként sem tud elhelyezkedni - szerinte ennek roma származása az oka. A fiú kedvezményes étkeztetést kap az iskolájában, de fűtésre sokszor nem telik. A gyerekről nemrég megállapították, hogy gond van a szemével, és speciális szemüveg nélkül tovább romolhat a látása. A kapható legolcsóbb szemüveg 12 ezer forintba került - átlagosan ennyi családi pótlék jár havonta Magyarországon egy gyerek után, kevesebb, mint a minimálbér negyede.

Minden negyedik-ötödik magyar gyermek nélkülözésekkel, fejlődését nehezítő körülmények között él. Bár a józsefvárosi asszony fia már tizenhét éves, a február elején elkészült Nemzeti Gyermekszegénység Elleni Program a hozzá hasonló korúakra is vonatkozik, mivel minden tizennyolc évesnél fiatalabb gyereket érint. A terv hosszútávú célja az, hogy egy generáció alatt negyedére csökkentse a gyermekszegénység arányát.

A program kidolgozásával Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bízta meg Ferge Zsuzsa akadémikust 2005 októberében. Több száz szakember és civil segített a jelenlegi változat elkészítésében, de a program még mindig alakul: folyamatosan próbálják beleépíteni az újabb javaslatokat. A programot a www.gyerekszegenyseg.hu honlapról lehet letölteni. A terv fő elvei közül kiemelhető: elő kell segíteni a szülők foglalkoztatását, javítani kell az intézményeket és a szolgáltatásokat, valamint elsőbbséget kell biztosítani a legrosszabb helyzetben lévőknek.

A 25 évre szóló, generációs program első lépéseként a szakemberek megfogalmaztak egy hároméves, rövidtávú programot, amelynek a megvalósítása már idén elkezdődhet. A cél az, hogy 2008-ra érezhetően csökkenjen a gyermekszegénység, de Ferge Zsuzsa egy szerdai sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "három év alatt inkább csak tüzet lehet oltani".

A gyermekszegénységet jelentős részben a szülők munkanélkülisége okozza, ennek orvoslására a program például azt javasolja, hogy a gyerekesek magasabb álláskeresési támogatást kapjanak, és a hátrányos helyzetű településeken hosszabb ideig járjon ez a pénz. A szakemberek ösztönöznék a rész- és a távmunkát, és a jelenleginél hatékonyabb megoldásokat keresnek a gyerekek napközbeni ellátására.

Nem csak a szakértők vannak tisztában a foglalkoztatás jelentőségével. "Munkát adjanak az embereknek" - válaszolta egy babakocsit toló józsefvárosi fiatalasszony is az [origo]-nak arra a kérdésére, hogy szerinte mivel lehetne javítani a családok helyzetén. Állást ő sem talál. Hiába jár már bölcsődébe a baba, mégis mindenhol azt kérdezik: van-e gyereke, és ha igent mond, nem veszik fel. A fiatalasszony ezért jó ötletnek tartja a foglalkoztatás segítését, de szerinte a segélyek, támogatások mértékét is növelni kellene.

A programban ilyen tervek is szerepelnek, például törvényben rögzíttetnék, hogy a családi pótlékot évente legalább egyszer a bérekkel és az árakkal arányosan emelni kell. 2006-2007-ben ezen felül még tíz százalékkal emelnék a pótlékot a három- vagy többgyermekeseknél és az egyedülálló szülőknél, mivel ezeknél a csoportoknál igen nagy a szegénységi kockázat.