Megérkeztek a sárospataki könyvek

2006.02.22. 21:35

Megérkeztek a sárospataki könyvek Moszkvából Budapestre; a köteteket szállító, menetrend szerinti Malév-gép szerdán este néhány perccel 21.00 óra után landolt a Ferihegyi repülőtéren.

Hatvan év után ismét magyar kézbe került a sárospataki könyvtár nagy értékű gyűjteménye. A könyvek a Malév menetrendszerű moszkvai járatával érkeztek Budapestre szerda este, röviddel 21 óra után. A könyvgyűjtemény a II. világháború óta a nyizsnij novgorodi könyvtárban volt.

A sárospataki református könyvtár legértékesebb darabjai hatvan éve kerültek a Szovjetunióba, de csak a rendszerváltás után indultak el a tárgyalások a visszaszolgáltatásról. Az erről szóló, orosz törvényt januárban fogadta el az orosz törvényhozás.

Az indulás előtti napon futárpostaként lepecsételt, 136 kötetet tartalmazó hét faládát katonai tiszteletadás mellett, vörös szőnyegen fogadta Vass Lajos, a kulturális tárca politikai államtitkára, a Restitúciós Vegyes Bizottság Magyar Tagozatának társelnöke, Benedek András közigazgatási államtitkár, és Gémesi Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a terminál előtti aszfalton.

A sárospataki református kollégium könyvtárából származó, a II. világháború végén a Szovjetunióba került köteteket néhány percre egy asztalra helyezték, majd rögtön ezután állapotfelmérésre az Országos Széchényi Könyvtárba szállították.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK