Újabb munkaszüneti napot ígér Gyurcsány

2006.02.22. 7:36

Együttműködési megállapodást kötött a következő választási ciklusra tegnap az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként Gyurcsány Ferenc 38 szakszervezettel, amelyek úgy látják, az előző szerződést a szocialisták jórészt teljesítették - írja a Népszabadság. Szocialista győzelem esetén újabb munkaszüneti napot vezetnének be a dokumentum szerint.

Gyurcsány Ferenc kedden a következő választási ciklusra szóló együttműködési megállapodást írt alá 38 szakszervezettel. A szocialisták vállalják, hogy választási győzelmük esetén újabb munkaszüneti napot vezetnek be, és beleszámít majd a napi munkaidőbe a 20 perces ebédszünet is - írja szerdai számában a Népszabadság.

A 10 pontból álló egyezségben együttműködést vállalnak abban, hogy megközelítsük az uniós foglalkoztatás szintjét, a hazai munkavállalók bére és keresete pedig megközelítse uniós kollégáikét. A munkavállalók kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében erősítik a dolgozók és a szakszervezetek jogait.

 A közszférában szerveződő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés jelezte: támogatandónak tartják a nyilatkozatot, de alapszabályuk szerint nem csatlakozhatnak hozzá, mert csak a mindenkori kormánnyal kötnek megállapodásokat.

Az előző választási kampány idején, 2002 januárjában az MSZP akkori miniszterelnök-jelöltje, Medgyessy Péter írt alá ilyen nyilatkozatot 35 szakszervezettel. Abban szerepelt a társadalmi párbeszéd intézményének helyreállítása, a bérek európai felzárkóztatása, 300-400 ezer új munkahely teremtése, a közalkalmazotti bértábla korrekciója és a heti kötelező munkaidő 40 óráról 38-ra csökkentése. Az ígéretek nagyrészt teljesültek, bár elmaradt a törvényes munkaidő csökkentése, s a koalíció és az ellenzék között folyamatos számháború dúl a foglalkoztatottságról.

KAPCSOLÓDÓ CIKK