Online vetélkedővel is népszerűsítik a fiatalok körében a választásokon való részvételt. Márciustól pedig ötéves kampány indul a középiskolásoknak, akikről nemrég egy felmérés megállapította, hogy sokan közülük annyira nem foglalkoznak politikával, hogy azt sem tudják, mely pártok vannak kormányon.

Február végén felfrissül az először szavazók magyar és nemzetközi honlapja, az elsovalaszto.hu, valamint a firstvoter.hu. A magyar verzió az Országos Választási Iroda megbízásából készült az Alapítvány a választásokért kezdeményezésére. Az oldalon a választójogi törvények, alapfogalmak, gyakori kérdések, statisztikák találhatók.

Bár most még a két évvel ezelőtti európai parlamenti választások anyagai vannak a honlapon, az általános ismeretek az archívumból beszerezhetők, de a dátumok már hiányoznak. Azt ígérik, az oldal felfrissülésekor négy héten át tartó online országgyűlési választási vetélkedő indul, amelynek végén a legjobb válaszadók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. Az EP-választásokat megelőző tesztkitöltésekkel mobiltelefonokat lehetett nyerni, s 10 ezerrel meg is nőtt az oldal látogatottsága.

A firstvoter a Közép és Kelet Európai Választási Szakértők az Európa Tanács Európai Ifjúsági Alapítványának támogatásával készült, és az egész világon zajló választásokról tartalmaz - főleg angol nyelvű - információkat, de a legfrissebb adatok tavaly decemberiek. Az általános információk magyarul is hozzáférhetőek.

A magyar fiatalok választási felkészítéséről szóló anyagból kiderül, hogy a motiváció érdekében már hagyománnyá vált az első szavazók "jutalmazása", szavazatuk első érvényesítésekor az országos jelentőségű választások során kapnak egy emlékérmet, tollat, vagy díszlapot. Ennél sokkal sikeresebbnek bizonyult az oktatatási intézmények számára összeállított tájékoztatási csomag, illetve a plakátok, szórólapok karikatúra stílusa, mert így mindenki számára könnyen átadható a lényeges információ. Ugyanakkor a választási szervek szerint a szavazóbázis bővítése és mozgósítása alapvetően a pártok feladata, a szakemberek feladata az, hogy független információval szolgáljanak magáról a választásról.

Ezzel párhuzamosan március 3-tól az első választók felvilágosítására indul kampány. A tervek szerint öt év alatt, 30 ezer középiskolást ismertetnének meg a magyar választási rendszerrel, hogy ezzel elkötelezzék őket a demokratikus értékrend mellett. Egy nemrég végzett felmérés megállapította, hogy sok fiatal egyáltalán nem érdeklődik a közélet és a politika iránt. Sokan azt sem tudták megmondani, hogy mely pártok vannak kormányon.